Det er den dystre statistikken fra fjorårets beitesesong som er bakgrunnen for forsøket som denne sommeren skal gjennomføres i Vermedalen.

Nå vil nemlig Fylkesmannen prøve å skaffe seg oversikt over hva som skjer med lam som går på beite i dette området.

Det blir rundt hvert tredje lam hos Tommy Sæther som nå bli utstyr med såkalte lammenoder. Sæther forteller at han kommer til å slippe rundt 210 lam til fjells.

– Jeg vil nå kunne lese på dataskjermen min hvor disse lamma befinner seg og jeg får en alarm om de blir liggende for lenge på ett sted. Det kan indikere at de er drept eller har blitt sjuk, sier Sæther som går beitesesongen i møte med stor spenning.

Spenningen knytter seg ikke minst til konstruksjonen av klavene og om disse vil holde og ikke fall av i løpet av beitesesongen.

– Det blir nok ganske mange turer til fjells og en god del arbeid med dette, men det blir veldig interessant, sier Sæther.

Fylkesagronom Marianne Aas Halse hos Fylkesmannen forteller at disse lammenodene nå skal prøves ut i flere fylker rundt om i landet, men bare hos Tommy Sæther i Møre og Romsdal. Disse nodene har vært testet ut lenge og håpet er nå at det er kommet fram til en løsning som vil fungere.

–Utfordringen har vært å finne fram til en løsning for lam som vokser, sier Aas Halse.

– Er det grunn til å tro at bare klaven i seg sjøl kan være et forebyggende tiltak og at jerven heller vil gå på lam uten en slik klave?

– Det har jeg ikke hørt noe om og det er kanskje ikke særlig sannsynlig. Utstyret er tenkt for å kunne gi bedre oversikt over dyr i utmark og med det lette arbeidet med å finne eventuelle kadaver. Det vil gi oss grunnlag for å sette i verk ulike tiltak.

– Hvilke tiltak tenker der på? Dyra ned fra beite?

– Det er et drastisk tiltak med mindre det er litt ut på høsten. Andre tiltak kan være vokterhund og økt tilsyn. Å ta ut skadedyr kan også bli vurdert i visse tilfeller. Aas Halse sier til slutt at de er spent på erfaringene som vil komme og at forsøket skal evalueres til høsten.Tommy Sæther legger ikke skjul på at han er spent på årets sesong etter tapet på godt over 100 lam i fjor.

– Vi har sett jervespor på snøen ved flere anledninger og min bror så en jerv krysse vegen opp mot Vermedalen for bare få dager siden. Det kan nesten virke som om den sitter og venter på at sau og lam skal komme, sier Tommy Sæther. Han forteller til slutt at han også kommer til å ha en flokk med sauer og lam i et inngjerdet område i skogen i lavlandet. Her vil tapsprosenten kunne sammenliknes med tapsprosenten på fjellet.