Mange tusen nordmenn velger å avstå fra alkohol og annen rus mandag 8. juni. Da er det Rusfri dag. For femte året vil folk vise solidaritet med de som sliter på grunn av egen eller andres bruk av rusmidler. En bydelsdirektør i Oslo forteller at de jobber med mennesker som sliter med rus hver dag.

‒ Vi forventer ikke at folk skal være totalt avholdende fra alkohol og andre rusmidler, men vi ber om at folk stopper opp litt på Rusfri dag og tenker på de som sliter fordi de selv eller noen av deres nærmeste har rusproblemer. Vær rusfri denne dagen, oppfordrer initiativtaker bak Rusfri dag 8. juni, Knut Haugsvær i Frelsesarmeen.

Han viser til at det er cirka 100.000 barn og unge som lider i dag fordi en av foreldrene drikker for mye.

Og en ny undersøkelse utført av TNS Gallup for Actis – rusfeltets samarbeidsorgan, viser at en av tre mener det drikkes for mye i arbeidslivet.

Arbeidsliv og rus

I år er det spesielt fokus på arbeidsliv og rus.

− Alkohol er ikke en privatsak når det går ut over jobben, da har leder en plikt til å bry seg, sier AKAN-direktør Elisabeth Ege.

Markeres landet over

Over hele landet vil det bli markeringer 8. juni i regi av Frelsesarmeen, samarbeidsorganisasjoner og i alle Fretex-butikker. Markeringen skjer på ulikt vis – noen har konserter og lokalkjente på stands. Felles for alle er at det serveres alkoholfri drikke og at informasjon deles ut.

− Dagen har blitt stadig viktigere for å bevisstgjøre folk både om sine holdninger til og sin omgang med rusmidler. Når vi treffer folk på gata på Rusfri dag opplever vi at folk kjenner seg igjen i problemstillingene, sier Knut Haugsvær.