Rauma elveeierlag iverksetter nå en handlingsplan for å fullføre rotenonbehandlingen av Raumavassdraget. Det innebærer forbud mot sportsfiske i elva.

- Men det blir fiske der likevel, kan Vidar Skiri i Rauma Elveeierlag fortelle.

Det som vil skje de neste fem årene er såkalt overvåkningsfiske.

– Vi er nå i gang med arbeidet med å reetablere den laksestammen som var i elva før behandlingen. Som hovedregel skal det ikke være fiske i elver etter behandling, men vi har søkt og fått innvilget overvåkningsfiske, sier Skiri.

Overvåkningsfiske har flere formål. Det vil bli fisket et begrenset antall laks fra reetablering som blir avgitt Veterinærinstituttet som prøver. I tillegg vil det bli fisket ut laks som stammer fra andre vassdrag og rømt oppdrettslaks.

- Elveeierlaget opererer med hjemmel fra Miljødirektoratet, som ser på dette som en god løsning for å framskaffe datamaterialet som trengs for å overvåke bestandssituasjonen og reetableringen i årene fremover. Det er elveeierne selv som tar ansvaret for fisket, forteller Skiri.

Skiri vil også benytte anledningen til å minne om viktigheten av å desinfisere utstyr som blir brukt i elva.

- De som fisker må desinfisere utstyret sitt både før og etter fiske i vassdraget. Enten med middel, en natt i fryseren eller to døgn der utstyret er lagret tørt i mer enn tjue grader. Det gjør susen, avslutter Skiri.