Det skriver NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) i ei pressemelding onsdag.

Det heter videre:

Det er fremdeles mye snø igjen i fjellet i vest og stor sannsynlighet for stor vårflom på Vestlandet. Likevel er værforholdene under snøsmeltingen avgjørende for hvordan årets vårflom utvikler seg. Moderat varme og lite nedbør er mest gunstig for å få smeltet snøen jevnt og trutt.

Snøsmeltingen i vestlige fjellområder i Sør-Norge har enda ikke kommet ordentlig i gang, og det er uvanlig mye snø sammenliknet med hva som er normalt på denne tiden av året i disse områdene. Det er også mer snø enn vanlig i indre strøk av Nordland og Troms.

Større enn vanlig

Det er stor sannsynlighet for stor vårflom i flere av elvene på Vestlandet fra Rogaland i sør til Rauma (Romsdalen) i nord. Sannsynligheten for stor vårflom er også større enn vanlig stedvis i indre Troms, på indre strøk i nord i Nordland og i vestlige fjellområder på Øst- og Sørlandet. I mange lavereliggende vassdrag på Østlandet er det nå snøfritt, og i Glomma nord for samløpet med Vorma er det lite snø igjen og faren for vårflom større enn vanlig er vesentlig redusert.

I tiden fremover venter vi noe økende vannføringer i vassdrag i fjellet. I høyfjellet ventes det fremdeles lite til ingen snøsmelting. Ved omslag til varmere vær vil snøsmeltingen øke, og vi vil få økende vannføring også i vassdrag som drenerer høyfjellet.

Fremdeles gjelder det at værforholdene under snøsmeltingen er avgjørende for hvordan årets vårflom utvikler seg. Hvis vi samtidig får varme og mye regn, kan det bli stor flom i mange av de snørike vassdragene. Kommer det lite nedbør og er moderat varme i smelteperioden har vi også eksempler på at store snømengder ikke gir større vårflom enn normalt.

Les mer på varsom.no