En mindreårig gutt fra Rauma er i Romsdal tingrett dømt til  samfunnstraff i 36 timer, etter at han i mars slo en politimann i brystet med en brøytestikke og slo ham i ansiktet ved Rauma kulturhus.

Dette var etter at politimannen hadde gitt gutten pålegg om å fjerne seg fra stedet. Gutten skal også ha brukt skjellsord mot politimannen. Gutten skal ha vært beruset da hendelsen utspilte seg.

Gutten var titalt etter i alt fem paragrafer i politiloven og straffeloven:

  • For å ha unnlatt straks å rette seg etter pålegg gitt av politiet

  • For å ha øvet vold mot en annens person eller på annen måte fornærmet ham på legeme.

  • For ved vold å ha søkt å formå en offentlig tjenestemann til å foreta eller unnlate en tjenestehandling eller å hindre ham under en sådan.

  • For å ha forulempet offentlig tjenestemann under hans utførelse av tjenesten ved skjellsord eller annen fornærmelig atferd

  • For i beruset tilstand å ha forulempet eller voldt fare for andre

Erkjente straffeskyld

Tenåringen erkjente straffeskyld på alle punkter.

Aktor la ned påstand om at tiltalte dømmes i samsvar med tiltalebeslutningen til 36 timer samfunnsstraff, mens forsvaren la ned påstand om at tiltalte skulle dømmest på mildeste måte. Gutten er ikke tidligere straffedømt.

Retten konkluderte med at:

Sterke allmennpreventive grunner tilsier en ubetinget fengselsstraff ved voldsutøvelse mot offentlig tjenestemann. Ut fra alderen til tiltalte finner retten imidlertid at de individualpreventive hensyn her må veie tyngst slik at det kan reageres med en midlere straffart.

Han ble enstemmig dømt til 36 timers samfunnstraff. Samfunnstraffen må gjennomføres i løpet av 120 dager.