I lørdagsavsias helgetema retter Åndalsnes Avis blikket mot ball. Ball, potetball, komle, raspeball, klubb - kjært barn har mange navn. Og matretten er virkelig kjær for mange. Det er knyttet sterke tradisjoner og meninger til hvordan ball skal lages og serveres på riktig måte.

Hvordan går det da når pensjonert kokk og matspaltist Roger Kavli får i oppdrag å lage ball på hurtigmåten, og bruke halvfabrikata? Rett og slett røre sammen «tørrfor» fra en pose og koke? Vi kan allerede her avsløre svaret. Han jubler ikke over resultatet.

– Dette var en skuffelse. Det er det beste jeg kan si, sier Kavli.

Han innrømmer lett at han aldri før har laget potetball på denne måten og tror ikke at han kommer til å gjøre det flere ganger heller.

– Det er tidsklemma, sier Roger. Han viser til statistikk som forteller at en utrolig høg prosent i Norge i dag spiser dagens middag på bensinstasjon på veg til eller fra.

Men "ferdigballen" er ikke som ekte ball. Hverken smak eller konsistens er riktig. Det er kokkens konklusjon.

- Kan til nød brukes når det er veldig travelt, mener han.

Altfor lite poteter er det også når han begynner å lese på pakkene.

– Jeg håper den virkelige potetballen aldri blir borte, men den er virkelig truet, avslutter Roger Kavli.

- Ikke vanskelig

– Er det vanskelig å lage potetball?

– Nei, det kan hvem som helst lære seg. Vi ser blant annet at utenlandske kokker ganske fort kan lære seg å lage norsk ball. Men litt erfaring kreves nok. Konsistensen er viktig og den skal være slik at den ikke henger igjen i hendene, men likevel være litt kleimete.

Selv lærte han seg å lage ball av kjøkkenhjelp Marie Frisvold på Grand Hotel. Hun hadde en drøm av erfaring med det håndverket som det er å lage potetball. En ballkokk må kjenne med hendene hvordan konsistensen skal være, og Marie Frisvold var nøye med å elte balldeigen med hendene og armene.

– Marie var nøye på å presse ut en del væske om poteten hadde for mye av det. Det gjorde hun gjennom et dørslag, forteller Roger og legger til at potetball egentlig ikke har noen oppskrift. Bare valget av ingredienser. To tredeler rå potet og en tredel kokt. Dessuten byggemel og salt og pepper.

– Og så var det slik med potetballen før i tida at det ble middag i mange dager. Først ball, så ballsuppe, gjerne tilsatt gule erter. Tredje dagen var det stekt ball av ballrester og fjerde dagen resten av suppa, forteller Roger.

I lørdagsavisa kan du, i tillegg til å lese mer om Roger Kavli og hans forhold til ball, møte de erfarne ballkokkene i Øverdalen og ballenthusiast Jarle Sanden ved Romsdalsmuseet. E-avisa kan du lese her.

Hvilket tilbehør vil du helst ha til ball? Hva er ditt hemmelige ball-triks? Kommenter gjerne under.