– Ja, her i Rauma vil man se mye militær aktivitet på og rundt Setnesmoa, sier major Ivar Hatlelid, stabssjef for HV 11.

Han vil kalle øvelsen en slags test for HV 11.

– Scenarioet er tatt fra vårt verdensbilde i dag; der terror kan gå over til å bli en reell konflikt mellom nasjoner. Vi har opprettet en fiktiv nasjon i havet mellom Island og Norge; Havland, forteller Hatlelid.

Øvelsen går ut på å trene i vakthold, objektsikring, overvåking og kontroll.

– Øvelsen bygger på reel beredskap som man må ha i dag. Store deler av øvelsen vil foregå på Nordvestlandet, men mye vil også skje her. I tillegg til på Setnesmoa, vil det foregår aktivitet i Isterdalen, Romsdalen og på Vågstranda, informerer Hatlelid.

– Blir det «farlig» å gå på tur i disse områdene under øvelsen?

– Nei, langt ifra. Men folk vil se hvor man ikke skal gå. Vi vil ha fysiske sperringer og vakthold, da særlig rundt skytebanen på Setnesmoa.

Hatlelid forteller at det også vil bli synlig økt trafikk av både lastebiler, feltkjøretøy og mye sivile biler, på fv. 64 mellom Setnesmoa og Åfarnes.

Øvelsen er et samarbeid mellom militær og sivil kapasitet, som har samfunnssikkerhet på dagsordenen. Øvelsen vil fokusere på krisehåndtering der Politiet er ansvarlig for håndteringen og Forsvaret bistår med sine avdelinger.

– Slike øvelser, som vi har hvert fjerde år, gir oss også mulighetene til å øve sammen med de sivile etater som Fylkesmannen, Statens vegvesen, helseetatene og Statnett. Det er veldig viktig, sier Hatlelid.

Øvelsen avsluttes fredag kommende uke.