Janne Søvik Hovde møter som uavhengig representant i kommunestyret etter at hun har representert Venstre så langt i valgperioden.

Nå stiller hun også på femteplass på Arbeiderpartiets liste til neste valg. Dette etter at hun havnet ganske langt nede på Venstres liste under nominasjonsmøtet i partiet.

Åndalsnes Avis har ønsket å få gruppeleder Arne S. Lillehagens kommentar til dette og har sendt følgende spørsmålet til Lillehagen:

1. Har ikke Venstre tillit til Janne Søvik Hovde siden hun ikke ble funnet verdig en plass som trolig ville ha sikret henne plass i kommunestyret også i neste periode?

2. Er det spesielle forhold med det politiske arbeidet Janne Søvik Hovde har gjort som gjør at hun ikke er ønsket med videre?3. Har hun arbeidet på en måte som har vært i strid med partiets program?

4. Er det personkonflikter eller samarbeidsproblemer som har gjort videre samarbeid vanskelig?

5. Har Janne Søvik Hovde vært illojal ved å melde seg ut og dermed møte som uavhengig representant resten av perioden?

6. Beklager gruppeleder Arne Lillehagen at partiet har mistet Janne Søvik Hovde som har representert partiet i nesten en valgperiode i kommunestyret?

Lillehagen har svart følgende på spørsmålene:

Valg – og nominasjonsprosessen i Venstre styres etter partiets vedtekter og det skjønn som en slik prosess tillater. I 2014 ble det valgt en nominasjonsnemnd på 4 personer med Rolf H Bjerkeli som leder. Jeg har ikke vært medlem her. Frem til årsmøtet og nominasjonsmøtet 21. januar, ble det framlagt et listeforslag hvor tre kandidater ble rangert hvorav de to fremste ble kumulert. Fra fjerde plass ble listekandidatene oppstilt alfabetisk inklusiv Janne Søvik Hovde. På nominasjonsmøtet som minst samlet over 50 % av medlemmene framkom ingen andre forslag og lista ble enstemmig godkjent.

Ved valg og ansettelser kan det tidvis være krevende både å rangere og velge og noen vil føle skuffelse og andre tilfredshet. Det er således vanskelig for meg å analysere og kommentere valgnemndas arbeid og medlemmenes vurderinger samlet til årsmøte og nominasjonsmøte.

Jeg forstår Janne Søvik Hovdes skuffelse som i etterkant har medført utmeldelse. Jeg har vært den i partiet som har samarbeidet mest med henne og har hatt et greit og konstruktivt samarbeid minst på høgde med det som skjer i andre partier, vil jeg anta.

Jeg er ikke kjent med at det har vært personkonflikter annet enn at det har framkommet politiske uenigheter og vurderinger ved noen anledninger og i enkelte saker. Det er lite dramatikk i det – dette hører politikkens dynamikk til.

Jeg føler lojalitetsplikt til nominasjonsmøtets beslutning og synes det er trist at hun har valgt å forlate partiet. Individets frie valg, slik vi kjenner det i Norge, må respekteres og jeg må ta hennes valg til etterretning.