Påska en denhøytiden som har flest offentlige høytidsdager etter hverandre.Mange reiser bort, men for noen av de som sitter hjemme alene mensaktiviteter og tilbud er stengt, kan høytiden oppleves som en ensomtid.

- Møre og Romsdal byrpå noen av de vakreste steder for de som skal ut på ski og nytehytteliv og hyggelig samvær i påske. Men nettopp derfor bør mankanskje ha et litt ekstra fokus på de som ikke er en del av dentilsynelatende perfekte felleskap, sier, Terri Senior, koordinator i Møre og Romsdal Røde Kors, i en pressemelding.

Røde Kors sine «Byvettregler»

1. Legg ofte ut på bytur - også uten trening. Det ermye uoppdaget rundt deg

2. Meld fra hvor du går, og spør om noenvil bli med. Mange blir spurt alt for sjelden.

3. Følg med på væretog værmeldingene. Tilpass aktiviteten etter forholdene.

4. Utforskbyen og alt den har å by på, men vær rustet mot skuffelser ogtilbakeslag. Ikke alt kan lykkes hver gang!

5. Lytt til erfarnebyfolk. Alle setter pris på å dele erfaringer og kunnskap medandre.

6. Bruk ditt indre kart og kompass – og legg merke tilmennesker rundt deg. Er det noen rundt deg som går alene, eller somkanskje bærer litt for tungt?

7. Gå ikke alene for lenge.

8. Oppsøken venn i tide. Det er en skam å snu ryggen til.

9. Spar påkreftene, men ikke på gledene.

- Husk på barn og unge

- «Byvettreglene» ble til blant annet fordi grupper som RødeKors har kontakt med uttrykker at påske kan være en tid der manføler seg isolert i hverdagen. Ikke bare de eldre som kan føle segensomme, sier Senior.

Hun mener at det er viktig og også huske på barn og unge i denne sammenhengen. Spesieltkan de med en annen etnisk bakgrunn enn den norske oppleverpåskedagene som lange

- Det skal ikke så mye til for å huske at bestemor elleroldefar sitter alene på en institusjon og vil sette pris på entelefon fra familien. Men også barn og ungdom som av forskjelligeårsaker ikke er sammen med familien i påske bør huskes på, sier hun.