Nå kan det altså bli slutt på, eller det kan  i alle fall bli færre måseangrep og måseskrik i Åndalsnes sentrum på forsommeren. Rauma kommune har inngått et samarbeid med gårdeiere i sentrum om å forebygge måseplagene i sentrum på forsommeren. Som et forebyggende tiltak skal det blant annet utføres en systematisk plukking av egg fram til 20. mai. Ifølge rådmann Oddbjørn Vassli, er det aktuelt å leie inn hjelp til dette av et eksternt firma.

Vet ikke om det vil fungere

Assisterende miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Ulf Lucasen, sier det ikke er sikkert det vil hjelpe om kommunen kun plukker egg for å få fred fra måsen.

- Hvis  de raserer måsebestanden hele vegen, så vil det jo virke, men da er de helt på kanten av hva som er ment med forskriften som regulerer dette, sier Lucasen.

Han sier han også tidligere har vært borti måseproblematikken i Rauma, og at han også da kom med råd om å bruke not på tak hvor man ikke ønsker at måsen skal være.

- Bruk ei not, for eksempel noe alla den som brukes over fiskeoppdrett. Den har ei maskestørrelse som gjør at redematerialet bare detter igjennom. Noten kan spennes opp fra litt uti april og tas vekk utpå sommeren. Det er ikke noe som trenger å være oppe på taket hele året, sier Lucasen.

- Trenger et sted å være

Han tror nemlig måsen trenger et egnet alternativt sted for hekking om problemet skal løse seg.

- En bør se etter områder i nærheten som kan være attraktive og hvor de kan få være i fred. Bruker man både negative og positive tiltak, er det større sjans for å lykke, sier han.

Den assisterende miljøverndirektøren, sier den måsetypen som er mest tallrik i by- og tettbygde strøk, er fiskemåsen.

- For vanlige folk som vil plukke måseegg, er det egg fra gråmåse, svartbak og sildemåke som er lov å plukke fram til 20. mai.

Kommunen har ifølge Lucasen trolig sikret seg lov til å plukke også fra fiskemåsen gjennom forskrift om felling av viltarter som gjør skade eller som vesntlig reduserer andre viltarter reproduksjon.

- Nordpå er måseegg ei delikatesse, men sjøl er jeg ikke så begeistret, avslutter Lucasen.