Unngå å bli offer for en pirat når du handler med en privat

Nordmenn liker å søke på nettet etter gode tilbud, og ikke sjelden er selger en annen privatperson.

- Vi megler i mange klager mellom private som har kjøpt bruktbil, men vi vet at folk også kjøper mobiltelefoner og møbler hvor det også kan bli uenighet i ettertid, sier regiondirektør Roger Helde  ved Forbrukerrådet i Midt-Norge.

Når du kjøper på nettet, kan du lett glemme at den du handler med ikke nødvendigvis er den smilende profilen du ser på skjermen. Alt for ofte hører vi om selgere som fordufter så snart pengene er overført:

- Gjør et nettsøk på selger. En ærlig selger er en som gjerne vil ha kontakt om noe går galt. Dess mer kontaktinformasjon som er oppgitt, dess mer troverdig er selger, sier regiondirektøren.

Når du bruker nettsteder som er laget for kjøp og salg mellom private som finn.no og ebay, kan du velge sikre betalingsløsninger mellom private som du kan bruke.

Du kan dessverre oppleve at folk selger tyvegods, eller ting de ikke har i sin besittelse: Skal du kjøpe bil, kan det lønne seg å sjekke riktig eier i Motorvognregisteret og om den råflotte sykkelen er stjålet i sykkelregisteret, legger han til.

Når du kjøper en vare i en internettbutikk har du angrerett. Det har du ikke når du kjøper av en privatperson.

- På nettet kan du fort bli forledet av bilder, eller slå til på første og beste tilbud. Kjøper du av en privatperson er du bundet av avtalen. I verste fall kan selger kreve erstatning av deg hvis du ikke kjøper gjenstanden, sier Roger Helde.

Slår du til på et tilbud bør du komme med en frist. Avtalen er inngått når selger aksepterer det, og en frist gjør at du står fri etter en periode du bestemmer selv. Det er greit å ta siden en selger på nettet gjerne må forholde seg til flere interesserte kjøpere.

Går handelen dårlig kan vi hjelpe deg. Forbrukerrådet kan megle i saken. Den kan gå til Forbrukertvistutvalget om vi ikke får til en løsning, men det får vi til i 75 % av sakene.

Kjøpetips for en trygg privathandel

• Sjekk hvem du handler med

• Pass på at det er riktig eier

• Husk å ha med frist når du gir tilbud

• Bruk kontrakt

• Ikke send penger, men bruk sikre betalingsløsninger