Er du klar for snøsmeltingen?

Mange steder har sett rekordstore snømengder i vinter. Nå er forsikringsselskapene urolige for hvor snøen tar veien når den smelter.

– Tidligere i vinter har vi gått ut gjentatte ganger for å oppfordre hytteeiere til å måke takene sine. Det har de stort sett hørt på, men det er ikke alle som har tenkt på at snøfonnene nå blir til vann, sier takstsjef Lars Angell i Tryg Forsikring.

– Når vårsolen nå kikker frem på ordentlig, går det unna med snøsmeltingen - spesielt hvis det kombineres med ytterligere nedbør. Men for boligeieren som ikke har tatt sine forholdsregler og skuffet snøen bort fra ytterveggene, kan vårfornemmelsene få en brå slutt hvis vannet pipler inn i hus og hytter.

– Derfor er det ekstremt viktig å få snøen bort fra ytterveggene og sørge for at vannet ledes bort når snøen smelter. Enten ved å grave frem sluk og vannfang, slik at disse kan ta unna, eller ved å grave grøfter, som kan kanalisere vannet trygt bort fra vegg og grunnmur.

Det er ikke bare bygg som er utsatt for vannmengdene som snøsmelting kan skape.

Større mengder rennende vann kan lett gjøre en hyttevei om til et utgravd kraterlandskap, som det kan være både dyrt og tungt å reparere.

– Rådet vårt er derfor at alle som skal ha hyttepåske, en håndfull minutter av ferien til å grave bort snø for å sikre vannet fritt leide. Det beste er jo at du ikke er avhengig av å bruke påskens tilmålte soltimer på arbeidet, for dette kan du gjøre selv om vinden gjør hytte-til-hytte-skiturer umulig, sier Angell.

Han legger til:– Og så er det jo god trening, da!