Du er ikke den eneste som skal på påskeferie.

- Kjør ekstra forsiktig på lørdag.  Det sier fagsjef motor, Roger Ytre-Hauge, i Frende Forsikring. Nå venter han skadetopper palmelørdag og påskeaften.

- Tidligere år har vi sett at antall skader denne første utfartslørdagen i påsken er hele 70 prosent høyere enn snittet for resten av påsken, sier Ytre-Hauge. Fredag ettermiddag er tradisjonelt en ulykkesdag i trafikken, langfredag er et unntak.

Tall fra Finans Norges trafikkskadestatistikk (TRAST) viser 8231 materielle skader i trafikken i løpet av påsken i fjor. Av disse var det 2096 eneulykker, 298 møteulykker og 209 ulykker i forbindelse med forbikjøring.

Mange personskader i påsken

I tillegg kommer personskadene. Selv om påsken var sen og mild i fjor, ble det registrert 96 personskader i påskeuken. 34 av dem på fredag og lørdag i palmehelgen.

- Det er de store reisedagene i påsken som skiller seg markant ut, sier fagsjefen. De neste skadetoppene hos Frende er skjærtorsdag og påskeaften.

- Påsken sett under ett har vi 15 prosent flere skader enn i ukene før og etter påske, forteller Ytre-Hauge. Totalt har Frende det siste året sett en økning i antall materielle skader på kjøretøy på 4,5 prosent.

Glatt og nullføre

Det er når temperaturen ligger rundt null grader at det er glattest på veiene.

- Det er for seint å senke farten når bilen ligger i grøften! Du må huske at bremselengden øker når det er glatt. Tilpass kjøringen etter forholdene, med riktig fart og riktig avstand, råder fagsjefen. Han minner også om å pakke bilen riktig.

- Du vil ikke risikere at bagasjen kommer flygende og skader deg eller passasjerene ved en kollisjon, sier han. Må du bråbremse i 50 km/t kan en 20-kilos sekk komme flygende som et prosjektil på 1,25 tonn.

- Pakk det tyngste nederst og inn mot seteryggen, og sikre løs last, er våre beste råd.

Uoppmerksomme sjåfører

Forsikringsselskapet erfarer at uoppmerksomhet i trafikken er årsak til mange av bilulykkene.

- Når du kjører bil, skal du kjøre bil, ikke hold på med telefon, radio og GPS, aviser eller barbering mens du kjører. Vi har sett mye rart, sier Roger Ytre-Hauge.

Bilforsikringen dekker uhell, tyveri og skader knyttet til bilen, person- og passasjerulykke, avhengig av dekningene du har valgt.

- En god reiseforsikring anbefales i tillegg, den kan dekke tap av reisegods i bilen, og sykdom og skade på deg og reisefølget, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring. Husk å ta med deg ditt europeiske trygdekort hvis du skal reise i EØS-området, og ikke kjør fra nøkkelen til skiboksen!