Rauma kommune investerer hardt og mye for tida, og det kommer ikke uten forholdsvis store lån. Rauma kommune skal øke gjelda si med 200 millioner de neste par åra.

Den svært lave lånerenta gjør at mange kommuner nå velger å investere, men flere økonomer har uttrykt bekymring for gjeldsøkningen. Hva om renta snur? Rådmann Oddbjørn Vassli mener at Rauma kommune ikke vil være blant kommunene i faresonen, selv om de nå øker gjelda.

– Rauma har lavest gjeld i fylket i forhold til inntektene. Med de investeringene vi gjør nå, kommer vi opp på gjennomsnittet, forklarer han.

Riksrevisoren bekymret

Det var NTB som i midten av februar meldte at riksrevisoren er bekymret for kommunenes økte gjeld.

De siste ti årene har gjeldsnivået i kommunene økt fra 60 til 76 prosent av inntekten.

– Hver sjette kommune vil få problem dersom inntektene går ned eller rentene opp, noe som gir grunn til bekymring, sa riksrevisor Per-Kristian Foss til NTB.

– På sikt er det risiko for at disse kommunene ikke vil klare å håndtere gjelda uten at det får konsekvenser for vesentlige velferdstilbud til nåværende og framtidige innbyggere, mente han.

Sårbar rente

– Det er det som er usikkerheten i dette. Det er klart at det er en reell belastning. Det vil bli rimelig svett for hele landet om renta snur, forklarer han.

Han legger til at det ikke vil være Rauma som vil slite mest med det, siden mange andre kommuner har langt høgere gjeld.

– Det er viktig at selv om man har lav rente, at man setter av penger og ikke bruker alt til drift, slik at man har litt å gå på om noe slikt skjer. Det er utfordringen vi har her i kommunen i dag, sier rådmannen.

– Hvorfor er det en utfordring?

– I dag bruker vi hvert øre. Det er vanskelig å finne rom for å spare noe, for det er så mye vi trenger å bruke penger på, sier han.

– Må investere

– Om vi ikke investerer, blir det ikke spesielt attraktivt å bo her. Nye bygg og strukturendringer vil gjøre driften mer effektiv, og et godt tilbud til innbyggerne vil gjøre at flere velger å bosette seg her. Med flere innbyggere får vi større skatteinntekter og større overføringer fra staten, så det tjener vi på, forteller han.

Helsehuset er den største investeringen til kommunen de neste åra. Foto: Rauma kommune