Istad Ur og Optikk har hatt tåkekanon i butikken i om lag tre år. Det er rett og slett en kanon som pumper vanndamp inn i lokalet dersom noen prøver å bryte seg inn, og med det tåkelegger butikken.

Onsdag testet de kanonen sammen med Norgesvekter AS, som har ansvaret for vaktholdet hos gullsmeden.

- Vi håper at vi aldri får bruk for den, men poenget er at den som prøver å gjøre noe galt ikke skal klare å orientere seg. Kanonen vil fortsette å spy ut røyk så lenge det er bevegelse i rommet. Da kan man ikke se hånda framfor seg engang, forklarer butikkeier Geir Istad.

Som man kan se av videoen, ble rommet tåkelagt i løpet av sekunder.

- Røyken er helt uskadelig og gjør heller ikke skader på inventaret. Men det er jo ubehagelig og forvirrende, forklarer Istad.

Effektivt sikkerhetstiltak

Denne gangen var det heldigvis bare en øvelse, slik at også de ansatte skal vite hvordan det føles når tåkekanonen går av.

Espen Vartdal, tekniker i Norgesvekter, forklarer at tåkekanoner har blitt forholdsvis vanlig de siste åra.

- De fleste gullsmeder og andre butikker med høy sikkerhetsgrad må ha det, fordi forsikringsselskapene krever det, forklarer han.

- Det er et effektivt sikkerhetstiltak. Det er ikke så lett å gjøre noe galt når du ikke ser noe, sier han.

Vellykket test

Både butikkeier og vaktselskapet var fornøyd med testen av anlegget.

- Både alarmen og kanonen fungerte som den skulle, sier butikkeieren.

Tåkeøvelsen var vellykka. Fra venstre Heidi Nord Alnes, butikkeier Geir Istad, Espen Vartdal i Norgesvekter og Marita Pedersen Vik. Det var Vik som hadde oppgaven med å få alarmen til å bli utløst. Foto: Stine Vandevjen Olsen.