Tall fra Gjensidige viser at antall meldte branner i fjor nær doblet seg i Møre og Romsdal, mens, erstatningsutbetalingene økte med 4 millioner kroner.

- Økt aktivitet i atmosfæren med mange lynskader står for brorparten av økningen i antall meldte skader, sier Odd Rød, fagdirektør Brann i Gjensidige. Det er likevel matlaging som er den største enkeltårsak til alvorlige branner, sier han videre. Totalt betalte Gjensidige ut 678 millioner kroner etter branner i 2014.

Antall store og små branner på landsbasis økte i dette området med 96 prosent. I Møre og Romsdal ble det meldt inn 347 skader til Gjensidige med erstatningsutbetalingene på 27 millioner kroner. Gjennomsnittserstatningen i dette området er på 79.000 kroner.

- Et av vårt viktigste virkemiddel for å redusere antall branner er kontroll av det elektriske anlegget. Hvert år dør flere personer som følge av slike branner. Sammen med økt bevissthet i bruken av elektriske apparater, ville dette spart mange menneskeliv, sier Rød. Han forteller at halvparten av boligbrannene skyldes feil i el-anlegg eller feil bruk av el-utstyr

- En fin aktivitet for små og store kan være å trene på å være din egen brannsjef. Ta med hele familien på leting etter gode rømningsveier, sjekke røykvarsler og at brannslukker fungerer. La gjerne barna få teste ut utstyret selv, avslutter Rød.

Fem mest vanlige brannårsaker i boliger:- Teknisk feil i el-anlegg og utstyr - Komfyrbrann/Tørrkoking - Påsatt brann - Røyking - Levende lys