I en fersk spørreundersøkelse utført fra Statens vegvesen er det bare 36 prosent som oppgir at de bruker setebelte ombord i buss. Til sammenlikning er det 97 prosent som svarer at de bruker belte når de kjører bil.

- Det er like viktig å bruke belte i buss som i bil. Selv om nesten alle bruker belte i bilen, er det mye som tyder på at de gode vanene ikke blir med over i bussen. Vi mener derfor det er behov for å gjøre busspassasjerene mer bevisste på hvor viktig det er å bruke belte, sier Bård Aune i Statens vegvesen.

I 2013 ble tre drept, åtte hardt skadd og 45 lettere skadd i forbindelse med bussulykker. Statens vegvesen vil derfor denne uken gå om bord i bussen, for å gi passasjerene god informasjon om hvor viktig det er å bruke belte, og i tillegg registrere antallet passasjerer med og uten belte.

Både skolebusser og rutebusser blir nå kontrollert.

- Nå reiser vi rundt å snakker med folk om viktigheten av å bruke belte. Så vil det bli fulgt opp i etterkant med ordinære kontroller der folk vil bli bøtelagt for manglende beltebruk, sier Lef Jarle Bergseth i States vegvesen.

Det er påbudt å bruke belte på buss, og man kan få en bot på 1500 kroner dersom man blir tatt for å ikke bruke belte.

- Ikke en privatsak

Kun fem prosent oppgir at de blir redde for sin egen sikkerhet når medpassasjerene ikke bruker belte, viser spørreundersøkelsen Opinion har utført for Vegvesenet. Den viktigste motivasjonen ser ut til å være hensynet til egen sikkerhet. Tre av ti tror at de som bruker belte også gjør det av hensyn til sikkerheten til medpassasjerene.

- Få vet hvor farlig det er at de andre på bussen ikke bruker belte. Det vi ofte ser i ulykker, er at passasjerene blir kastet rundt i eller ut av bussen. På den måten kan passasjerene gjøre stor skade på både seg selv og hverandre. Du bruker også belte for å ta vare på de du reiser sammen med, sier Aune.

Det er heldigvis få som blir drept eller hardt skadd i bussulykker, men en gjennomgang Statens Havarikommisjon for Transport har gjort av beltebruk i bussulykker de senere årene, har vist at de fleste som mistet livet eller ble hardt skadd, ikke hadde brukt belte.

- De fleste er flinke

Avdelingsleder buss i Veøy, Per Oddvar Sæth sier at de fleste skoleelevene stort sett er flinke til å bruke belte på skolebussen.

- Av og til opplever vi at det er litt dårlig forståelse av hvorfor man skal bruke belte på bussen. De fleste er ganske flinke, men så er det alltid noen som skal tøffe seg, sier han.

De opplyser om at alle må bruke belte over mikrofonen, og når de har tid og anledning går de også bakover i bussen og sjekker at alle barna har på seg betle.

De voksne må ta ansvaret selv.

- Vi opplyser om at det er påbudt med belte, men ut over det må passasjerer over 16 år ta ansvaret for beltebruken selv, sier han.

- Jeg opplever ikke manglende beltebruk som noe stort problem, men det er alltids noen som glemmer det eller ikke synes at det er så viktig.