Onsdag 4. februar offentliggjorde PST (Politiets sikkerhetstjeneste) sin trusselvurdering for 2015. De skriver at bevissthetsnivået rundt utenlandsk etterretning må økes.

- Alvorligste etterretningsvirksomhet vil i 2015 være rettet mot Norges evne til å beskytte landet og politiske beslutningsprosesser, skriver PST i trusselvurderingen.

Dette gjelder også for Rauma kommune.

- Vi vet med sikkerhet at kriminelle og fremmed etterretning følger med på oss. Det gjelder spesielt vår aktivitet på Setnesmoen militærleir, men det gjelder også andre aktiviteter og installasjoner i kommunen, sier oberstløytnant Per Olav Vaagland, sjef for HV11.

- Mye etterretning er helt lovlig

Setnesmoen leir på Åndalsnes huser Møre og Romsdal heimevernsdistrikts ledelse, og har siden 2013 vært i terrorberedskap A. Det betyr at det er skjerpet adgangskontroll og økt årvåkenhet.

Vaagland presiserer at den etterretningen de nå har registrert, ikke dreier seg om terrorfare.

Vaagland kan ikke gå i detalj på den etterretningen de kjenner til, men han forteller at en del etterretningsvirksomhet er helt lovlig. Innbyggerne i Rauma ikke trenger å gå rundt å være redde, mener han.

- Vi har sett biler fra for eksempel den russiske ambassade som kjører rundt i området her. Det er selvsagt ikke ulovlig å kjøre rundt på veiene våre og skaffe seg oversikt over hvor ulike installasjoner finnes. Men det er viktig for oss å vite om det og kartlegge det, sier Vaagland.

Han bekrefter også at de vet at kriminelle følger aktiviteten i militærleiren.

- Det kan det dreie seg om å finne ut av hvor det finnes våpen og ammunisjon, forklarer han.

Ber om tips fra publikum

Vaagland oppfordrer folk til å tipse leiren dersom de ser aktivitet som de opplever som unaturlig.

- Spesielt fra de som går turer i området rundt Setnesmoen, og som observerer aktivitet som skiller sge kraftig ut fra den naturlige fritidsaktiviteten som normalt preger området, ønsker vi å høre fra, sier han.

Eventuelle observasjoner kan meldes fra til daghavende offiser på Setnesmoen, telefon 920 28 257 .