Gutten, som ble meldt savnet etter et besøk i bowlinghallen i Molde mandag ettermiddag, ble funnet et døgn senere. Nå er begge de to som var siktet i saken løslatt.

- Selve bortføringa er ikke en straffbar handling, fordi det ikke var truffet vedtak om omsorgsovertakelse etter bestemmelsene i barneloven. Etterforskningen som barnebortføringssak er derfor innstilt, og de to er løslatt, sier politiadvokat Laura Havdal til Åndalsnes Avis.

Mannen som var sammen med gutten da han ble funnet, og som har en nær relasjon til ham, ble tirsdag siktet for frihetsberøvelse. Han ble avhørt om saken onsdag og ble senere løslatt. Siktelsen er ennå ikke formelt frafalt, men siktelsen vil ikke bli opprettholdt.

- Saken etterforskes ikke lenger som en barnebortføringssak, sier politiadvokat Laura Havdal.

Moren til gutten er siktet for falsk forklaring etter straffelovens § 166. Hun ble løslatt onsdag formiddag, men siktelsen er hverken frafalt eller endret. Det er nå opp til politiadvokaten om det skal bli tatt ut siktelse mot kvinnen.

Blir tatt andre etterforskningsskritt

Politiet opplyser at bestemmelsen om barnebortføring i straffeloven § 216 forutsetter at det er truffet vedtak om varig omsorgsovertakelse. Dette er ikke tilfelle i denne saken.

- Etter det en kjenner til er det iverksatt arbeid for å vurdere om det er behov for en lovendring av straffebestemmelsen, skriver politiadvokaten i en pressemelding.

Selv om bortføringa av gutten ikke var noen straffbar handling, arbeider politiet fortsatt med saken.

- Det vil bli foretatt noen etterforskningskritt relatert til andre sider av saken, sier Havdal. Hun ønsker ikke å kommentere hvilke skritt det er snakk om.

Var trolig i Øksendalstunnelen

Gutten, som bodde i fosterhjem i Rauma, ble funnet tirsdag kveld. Politimester Arnstein Nilssen sier til Åndalsnes Avis at det var grundig politiarbeid og internasjonalt samarbeid som førte til at han ble funnet. Han vil ikke si noe om hva slags relasjon gutten har til mannen som var sammen med ham da han ble funnet.

- Mannen har en nær relasjon til gutten, men vi vil ikke si noe mer om hva slags relasjon det er snakk om, av hensyn til gutten og barnevernets arbeid. Det er ikke snakk om faren til gutten, sier han.

Politimesteren bekrefter også at det trolig var bortføringsbilen som ble observert i Øksendalstunnelen mandag kveld.

- Vi antar at det var den bilen. Vi er rimelig sikre på det, sier politimesteren.