Store deler av landet har fått mye snø i vinter. Huseier har ansvar for å måke snø fra taket og å fjerne istapper som kan være farlig for forbipasserende.

- Ikke vent til snømengden er kritisk med å måke av taket, og husk at snøen blir ekstra tung når det blir mildvær og regn, sier fagsjef Geir Grønsholt i KLP Skadeforsikring.

Han har disse rådene for snøtunge tak:

• Ikke vent til snømengden er kritisk før du måker. Det kan være en stor jobb å fjerne så mye snø på en gang.

• Fjern snøen jevnt på begge sider av mønet. Skjevbelastning kan skade takkonstruksjonen.

• La de nederste 10-20 cm med snø ligge igjen når du måker. Da unngår du å skade takbelegget med snøskuffen.

• Husk å sette opp fysiske sperrer nedenfor taket når du rydder det for snø og is.

Som huseier har du noen plikter som må utføres hvis du skal kunne forvente full erstatningsutbetaling etter en skade:

- Dersom det skjer en skade på grunn av mye snø på taket, og det viser seg at forsikringstakeren ikke har gjort som det står i avtalen, kan forsikringsselskapet avkorte erstatningen, sier Grønsholt.

Det er viktig at huseier vet hvilken vektbelastning taket på et bygg er dimensjonert for. Plan- og bygningsloven gir retningslinjer for hvor stor belastning et bygningstak skal tåle.

Kommuner og andre eiere av skoler, barnehager og store publikumsbygg, som for eksempel idrettshaller, bør være særlig oppmerksomme:

- Store bygg skal tåle det vi kaller påregnelige påkjenninger, men er det varslet store snømengder når det allerede ligger mye snø på taket, må det måkes umiddelbart for å avverge skade, sier Grønsholt.

Farlige istapper

Takras kan føre til svært alvorlige skader på mennesker og eiendeler. Flere domsavgjørelser viser at gårdeier kan bli erstatningspliktig dersom det skjer ulykker når snø og istapper faller ned fra deres eiendom.

Lovverket er tydelig på at gårdeiere straks skal fjerne is og snø som kan være farlig for forbipasserende. Gårdeierne har også ansvaret for å varsle med fysiske sperrer når det er fare for ras fra taket. Sperrene kan stå i inntil sju dager, men bare dersom det ikke er mulig å få ryddet taket tidligere.

- Har snøen først lagt seg og henger over tak-kanten, er det viktig å straks sette opp varselskilt og sperre av der det kan være fare for ras, og snarest rydde taket, sier Grønsholt i KLP.

Risikoen for ras øker når det kommer mildvær. Når snøen på hustakene begynner å smelte, dannes det istapper. Mange gårdeiere etablerer kontakt med firmaer som raskt kan komme og fjerne snø og istapper. Noen av firmaene utfører jevnlige kontroller og gjør forebyggende arbeid.