Det er Møre og Romsdal fylkeskommune, Statens vegvesen, politiet, Trygg trafikk og Fylkesmannen som har gått sammen for å informere ungdommer om konsekvensen av å bruke ulovlige rusmidler.

Statens vegvesen reiser i disse dager rundt til de videregående skolene i fylket for å fortelle om prosjektet, i tillegg til at informasjonen også blir formidlet på trafikkskoler og legekontorer.

- Siden 2010 hatt vi hatt ett samarbeidsprosjekt somsetter fokus på Vegtrafikklovens §34. Målet er å luke ut de somikke er skikket til å kjøre bil eller motorsykkel, sier Annette Henden iStatens vegvesen i en pressemelding.

- Kan ta et år å få det tilbake

Man kan miste førerkortet hvis man røyker hasj gjevnlig, eller misbruker andre rusmidler eller legemidler. Man står også i fare for å miste retten til å ta førerprøven.

- Dette er detmange som ikke er klar over, og vi ønsker å nå ut og avverge atungdom prøver narkotika, sier Kjellbjørn Riise Johansen,politispesialist i trafikk ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Kampanjen har som mål at færre skal bli drept eller hardt skadd i trafikken.

- Det å frata førerkortet fra farlige sjåfører er etviktig trafikksikkerhetstiltak, sier han.

Og har man først mistet lappen på grunn av rusmisbruk, er det ingen enkel sak å få det tilbake.

- For å få det tilbake må du avlegge urinprøver og blodprøver for ådokumentere rusfrihet over en lengre tidsperiode, vanligvis ett år, forklarer han.