Det er bra å tenke på dyrene, men vær nøye med hva du gir, påpeker forsikringsselskapet If.

– Selv om det er fristende å lage restebuffet til hunden, kan store mengder fet julemat gi magetrøbbel for dyret, sier dyrefaglig rådgiver Martine Fossem Nygaard i If.

Hun understreker at det ikke er farlig å gi et par biter juleribbe til hunden eller katten, men store måltider med nesten bare fett – for eksempel avskåret ribbefett – ikke er bra for hundens bukspyttkjertel.

– I tillegg er det slik at hvis hunden ikke er vant til å få noe annet enn hundemat, men på julaften får erstattet tørrfôrmiddagen med en stor porsjon middagsrester, kan det føre til diaré. Grunnen er at tarmsystemet ikke er vant til slik mat, sier hun.

Giftig sjokolade

Mange er ikke klar over at sjokolade inneholder stoffet teobromin, som er giftig for hunder. I første omgang vil hunden få kvalme, sikle, være veldig tørst og oppføre seg urolig. Stoffet påvirker både hjerte og hjerne. Hjerterytmen blir uregelmessig og i alvorlige tilstander blir hunden stiv i gangen, sjangler og kan få kramper. Dyret kan havne i koma.

– I ekstreme tilfeller kan en sjokoladeforgifting føre til organsvikt og død for hunden, sier Nygaard.

Mørk sjokolade er den farligste.

– Vanlig behandling er brekkmiddel etterfulgt av kull for å binde sjokoladerester i tarmen. Væskebehandling og overvåking med EKG kan være aktuelt i alvorlige tilfeller, sier hun.

Skummel løk

Noe så uskyldig som rosiner eller druer kan gi akutt nyresvikt hos hunder, selv om forskerne ennå ikke helt har klart å finne ut hvorfor. 19 druer har vært nok til å gi nyresvikt hos en hund på 8 kilo, ifølge Felleskatalogen.

Løk er ikke bra for katter. De kan bli slappe, få oppkast og diaré, påpeker dyrerådgiveren i If.

Macadamianøtter har de siste årene også kommet til Norge. Hunder synes nøttene smaker fortreffelig, men har ikke godt av dem. De siste årene har det vært rapportert to tilfeller av sannsynlig forgiftede hunder til Giftinformasjonen.

Hvis du mistenker at dyret ditt har fått i seg noe farlig – eller at du ser at allmenntilstanden til hunden eller katten din er nedsatt – er det viktig at du kontakter veterinær. Har du mistanke om forgiftning kan du også ringe Giftinformasjonen på 22 59 13 00 (døgnåpen telefon).

Bein må fiskes opp

Småbein og beinrester kan lett sette seg fast i halsen hos hunder.

– Vi har sett tilfeller hvor bein fra ribbe har satt seg fast i spiserøret til dyret og må fiskes opp med endoskop, sier Martine Fossem Nygaard i If.

Hun anbefaler også at pakkebånd fra all julegaveviraken på julaften blir passet litt ekstra på hvis man har et dyr i huset.

– Båndene kan være morsomme å leke med for katter, men kan fort tukle seg rundt halsen, sier hun.

Hold hunden unna dette i julen:• Fet julemat, for eksempel ribbe• Druer og rosiner• Sjokolade• Løk• Småbein og annet som kan sette seg fast i svelg• Giftige juleblomster: Tulipaner, kristtorn, svibler og amaryllis, særlig ved inntak av løken• Frostvæske