Desember er en måned med økt forbruk og mye kos. Med små, enkle grep kan du ta vare på miljøet også i julehøytiden.

Nordmenn handler stadig mer til jul, og med det øker også mengden avfall. Miljøbloggerne i Grønne Jenter og Grønt Punkt Norge oppfordrer nå alle til å holde på de gode miljøvanene også i julehøytiden.

– Før du åpner gavene på julaften, er det lurt å ha poser klare for kildesortering av plastemballasje og gavepapir, og en stor pappeske klar for kartong som det fort kan bli mye av, og som ikke bør gå i restavfallet. Da kan du kildesortere underveis mens dere pakker opp gavene. Mange kommuner gir ut julesekk for gavepapir og pakkebånd, men det betyr ikke at du skal kaste alt som fint kan resirkuleres der. Er du usikker på hva som skal sorteres hvor, finner du svar på sortere.no, sier Kari-Lill Ljøstad, kommunikasjonssjef i Grønt Punkt Norge.

Miljøbloggerne forteller at de selv kildesorterer alt som kan separeres og sorteres.

– Vi kildesorterer alt bortsett fra det vi selv ønsker å blåse nytt liv i, for eksempel ved å lage julekuler av gamle lyspærer eller blomsterpotter av hermetikkbokser. Det er viktig for oss å sortere fordi det blir mer og mer avfall som samfunnet ikke lenger kommer til å klare å håndtere bare om noen få tiår. Derfor må vi forandre måten vi behandler avfallet vårt på. I det siste har vi blitt inspirert av «zerowastebevegelsen» i USA, som går ut på å leve et helt avfallsløst liv. Å sortere gjør det mulig å bruke ressurser om igjen. Det er både miljøvennlig, viktig og økonomisk, påpeker Andrea.