120.000 nordmenn som bor i hus vet ikke hvordan de stenger vannet. Kunnskapen er lavest hos personer under 30 år, og kvinner, viser Boligundersøkelsen til If.  Det er viktig å stenge hovedstoppekrana  når du  reiser på juleferie, mener forsikringsselskapet.

- Det er betenkelelig at så mange ikke vet hvor hovedstoppekrana i huset er. Det betyr at de står aldeles maktesløse hvis vannet begynner å fosse i kjelleren eller på kjøkkenet, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

Nå som mange står på farten på juleferie, er det viktig å stenge av hovedstoppekrana. Mange av de store vannskadene oppstår gjerne i ferier og helger når folk reiser bort.

- Da får vannet stå lenge og renne før lekkasjen blir oppdaget. Et gjennomvått hus tar tid å reparere på grunn av lang tørkeprosess. Folk som har vannskader i boligen sin må ofte flytte ut i lang tid, eller de må leve med håndverkere i huset. De aller fleste som opplever å få en vannskade ser på dette som en stor belastning da hele hverdagslivet snus på hodet. Ikke minst for barnefamilier er dette problematisk, sier Emma Elisabeth Vennesland.