- Måk snø av hytta før det er for sent, oppfordrer Ole Irgens i Tryg forsikring.

Enkelte deler av Norge har hatt store snøfall de siste dagene og ukene, og mange hyttetak har fått rikelig med snø på seg. Men har du en hytte som er mer enn 50 år gammel, kan bare en halv meter tørr snø være nok til at taket blir skadet. - Nyere hytter tåler større snølast, men dersom det blir mer enn én meter snø på hyttetaket, må du rydde vekk snøen så fort som mulig, uansett hvor ny hytta er, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

40 tonn ekstra

Har du én meter snø på et 100 kvadratmeter stort hyttetak tilsvarer det 30 til 40 tonn ekstra vekt på taket, opp mot 50 tonn og mer om snøen er våt. Da kan konstruksjonen begynne å svikte. Faresignalene er at dører og vinduer på hytta går tregt, eller at det begynner å knirke og smelle i konstruksjonen. - Da er det bare å gripe snøskuffa og sette i gang, sier Irgens.

Husk at taket må ryddes jevnt, slik at det ikke blir skjevbelastninger. - Ikke fjern all snøen, da kan taktekkingen skades. La det være igjen 10-20 cm, oppfordrer Irgens. - Tenk også på egen sikkerhet når du rydder på et snødekt tak. Begynn ryddingen fra mønet og ikke nedenfra, ellers kan du bli begravet av et takras.

Forsikringen vil som hovedregel dekke skader som oppstår på grunn av snølast, men som hytteeier har du plikt  til å holde taket ryddet for snø. - Dersom du vet det har snødd mye og venter for lenge med å rydde taket, kan det føre til reduksjon av forsikringsutbetalingen dersom du får en skade, sier Irgens videre.