Det nærmer seg jul, og denne helgen drar tusenvis av nordmenn ut på vinterglatte veier med bilen full av julegaver. Bare én av fem vet hvordan de skal pakke bilen riktig for å unngå skader fra flygende bagasje.

Fullpakkede biler med julegaver til hele familien kan være farlig dersom de ikke sikres ordentlig. Dessverre er det få som tenker over hvordan de pakker bilen og at løse gjenstander kan være dødelige i en kollisjon eller bråbrems. En undersøkelse utført av MMI viser at kun én av fem vet hvordan de pakker bilen riktig. Omtrent like mange legger liten eller ingen vekt på å sikre bagasje i bil.

- En tommelfingerregel er at gjenstander du ikke ville hatt i hodet fra ti meters høyde bør du heller ikke ha løst i bilen, men legge sikkert i bagasjerommet, under setet eller lignende, sier Erik Kreyberg Normann, generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Vekten ganges med 30

Norsk Luftambulanse og Codan Forsikring har lenge samarbeidet for å rette fokus på riktig pakking av bil. En vannflaske, mobiltelefon eller et nettbrett kan gjøre stor personskade og i verste fall ta liv i en eventuell kollisjon. Mens biler blir stadig sikrere mot skader utenfra, øker faren for å bli skadet av gjenstander på innsiden av bilen ettersom vi stadig har med oss flere ting på tur. Sjansen for å bli truffet er liten, men skadene kan potensielt bli store ved en fulltreffer.

- Ved en bråstopp eller kollisjon i 50 km/t, ganges vekten på et usikret objekt inne i bilen med 30. Det betyr at for eksempel en iPad på rundt en halv kilo vil kunne treffe deg med en kraft på 15 kilo, sier Normann.

I et forskningsprosjekt finansiert av Stiftelsen Norsk Luftambulanse ble 190 trafikkulykker på Østlandet studert. Forskerne så på hva sikring av last og gjenstander i bilen har å si for skadetype og alvorlighetsgrad. Dette viste blant annet at mange passasjerer som ellers ville gått uskadd ut av sammenstøtet, pådro seg alvorlige skader i hode og overkropp som følge av løse gjenstander. I nesten halvparten av ulykkene ble det funnet bagasje og gjenstander som ikke var sikret ordentlig.

Bruk fem minutter ekstra

Mange har med seg både kjetting og annen sikring på turen hjem til jul, men glemmer innsiden av bilen. Det tar ikke lang tid å sikre kupeen. Særlig når man reiser med barn er det fort gjort at det flyter med potensielle prosjektiler i baksetet.

- Nettbrett og mobiltelefoner kan gjøre stor skade på ubeskyttede hoder i forsetet, og det finnes heldigvis gode anordninger for å feste skjermer på setene foran. Brusflasker og annet løst er det plass til i setelommene og lommene i dørene. Bruk fem minutter på å sikre baksetet før dere legger i vei, er oppfordringen fra Stefan Langva, sjef for privatmarkedet i Codan Forsikring.