Tatjana Tsjornaia og Aleksandr Tsjornoi er de to menneskene bak det nye bakeriet på Åndalsnes. Oppstarten har vært hektisk. det legger ikke det estiske paret skjul på.

Men til tross for både lange og svært arbeidsomme dager, gjerne rundt 15 timer i døgnet, synes de begge at det har vært artig. De tror begge at besøket og omsetningen i bakeriet bare vil ta seg opp når bakeriet for det første har blitt bedre kjent, og for det andre at det er mer folk på Åndalsnes enn det er nå i «mørketida».

Og det er for pågangsmotet og viljen til å skape noe nytt at de to får juleblomster fra Åndalsnes Avis. Forslagsstilleren mener det krever ekstra mot og innsats når de to også kommer fra et annet land og skal finne fram til et produktutvalg som faller raumaværingene i smak.

«De fortjener en blomst fordi de bidrar til å skape mer aktivitet og flere tilbud i sentrum av kommunen vår» heter det videre i begrunnelsen vi har fått.Og det er stor glede å spore i øynene til paret når vi kommer med en frodig rød julestjerner, midt oppe i melis, mandler, kanel og en nylig påbegynt surdeig til neste dags brødbakst.

– Vi har prøvd oss en del fram med flere sorter brød. Vi har fått signal om å bruke mer grovt og det har vi prøvd å gjøre noe med. Vi vil gjerne tilpasse oss det folk spør etter og vi prøver stadig nye ting. Det siste er påsmurte sveler, forteller Tatjana. Aleksandr føyer til at de også har prøvd deg fram med noen enkle varmretter.

– Men nå i det siste har det gått mye i julebakst, forteller de to bakerne.– Har dere fått god respons fra kunder?– Ja, det har vi gjort, men det handler altså om å tilpasse seg og det prøver vi altså gjøre. Nå har vi også begynt å selge bakervarer hos Bunnpris på Øran. Vi ser at det nytter fordi det er mange som ikke vet om oss.

– Er dere litt bortgjemt i Bakgården?– Ja, det er mange som ikke vet om oss og vi har en utfordring med å bli bedre synlig. Kanskje må vi skilte bedre. Men vi har rett og slett ikke hatt særlig tid til å gjøre noe med akkurat det.

– Ja, det blir mye jobbing?– Ja, 15 timer i døgnet. Heldigvis har Tatjana mor kommet slik at hun tar seg av stell av huset heime. Det har vært til god hjelp. Men vi visste at det ville bli mye arbeid med å starte opp slik vi nå har gjort.

– Hvordan skal dere utvikle bakeriet videre?– Vi skal gjøre noe for å lage bedre kaffe. Kaffemaskin står på ønskelista og skal kjøpes snart. Det samme med en salatbar. Dermed håper vi at flere skal legge lunsjpausen sin hit og at det skal øke omsetningen. Vi regner dessuten med bedre tider når turistene kommer, sier det optimistiske paret fra Estland.

De synes begge at en blomster fra Åndalsnes Avis er en svært gledelig oppmuntring midt i en julearbeidssom hverdag.