Han er ikke så reint lite overrasket, men samtidig veldig glad, vår forrige ordfører når vi ringer og forteller at han skal få lokalavisas juleblomster.

Han lurer litt på hvorfor, og blir enda mer glad når vi forteller at forslagsstilleren forteller oss at «han er en mentor, at han viser stor takhøyde for ulike meninger og at han gir gode råd til ferske folkevalgte ... han har aldri brukt sarkastiske bemerkninger..»

– Så du tar ikke i bruk hersketeknikker?– Jeg har alltid prøvd å lytte til andre og slippe andre til. Jeg håper at jeg ikke har brukt hersketeknikker, sier Torbjørn. Men han legger ikke skjul på at mange års erfaring som folkevalgt har gitt han opplevelser der slike metoder har blitt brukt.

– Et smil kan være kjempefint å få i en positiv sammenheng, men det kan også være det motsatte dersom du blir smilt av. Det kommer helt an på måten det blir gjort på, sier Torbjørn og viser også til at kroppsspråk er et annet velkjent virkemiddel for å få gjennom sine synspunkter i politikken.

– Er det slik at det ikke bare er lett for ferskinger å komme til?– Det er i alle fall viktig at de som er unge og uerfarne ikke får en følelse av ikke å bli respektert. I ytterste konsekvens stopper hele demokratiet opp dersom nye folk ikke blir inkludert.

– Er det viktig med nye folk og god utskifting i politikken?– Ja, det er det og det er sunt at det ikke blir de samme som blir sittende med all makt. Det er det som er politikk; å bryne seg på nye og andres meninger, sier mannen som var Raumas ordfører i hele 12 år.

Diskriminering

Når vi spør om det også er et element av kvinnediskriminering i politikken, så sier eksordføreren at han er mer usikker på det, men at den samme hersketeknikken selvfølgelig kan være effektive når det gjelder å neglisjere kvinner.

Og Torbjørn Rødstøl legger ikke skjul på at det lett blir en forgubbing i politikken. I arbeidet med nominasjonen for sitt parti denne høsten, har det ikke bare vært lett å få tak i nok kvinner og nok unge til å stille opp.

– Det er ikke noen som har trukket fram frykt for ikke å bli respektert. Det de unge sliter med, er å ha nok tid og å ha nok krefter til å engasjere seg som folkevalgte, sier Torbjørn som sjøl, nok en gang, har havnet høgt oppe på sin liste og etter alt å dømme vil få en ny periode i kommunestyret.

– En blomster for å være flink til å lytte. Hva tenker du om det?– Det er en påminnelse til oss alle som jobber med politikk og så er det veldig gledelig. Men politikk er også å gjennomføre. Jeg ble vel i grunnen beskylt for av og til å være for snill. Kanskje lyttet jeg av og til for mye, sier Torbjørn Rødstøl.