Heimetjenesten, i dette tilfellet for Åndalsnes og Romsdalen, får lokalavisa si førjulsglede – ikke for den jobben de gjør – men for det de gjør mer enn jobben de er pålagt. – Med sånne hyggelige og imøtekommende mennesker, får jeg lyst til å skrive om slagordet for Rauma: «Verdens beste kommune for de som har unger som trenger medisinsk hjelp og støtte», sier Ole Johnny Amundsen.

Ole Johnny er pappa til Nikolai (3), 4 i mars. Minstegutt i familien Amundsen er fødd med en hjertefeil. Allerede som nyfødt måtte han derfor legges på operasjonsbordet.

At små barn blir født med hjertefeil, skjer fra tid til annen. Men det som skulle avdekkes seinere i Nikolais unge liv var langt alvorligere. Det viste seg nemlig at gutten hadde feil i immunforsvaret. For å kunne gjennomføre videre operasjoner måtte familien ty til ekspertise i London.

- Uten en kvikk og korrekt diagnose, ville sjansen ha vært stor for at Nikolai aldri ville ha fått vokse opp. Derfor er vi så uendelig takknemlig – takknemlig for at vi har et så flott helsevesen som vi har i Norge – for at vi i Rauma har en så utrolig flink heimetjeneste som vi har, sier pappa Ole Johnny.

Familien må rett nok sjøl bære deler av byrden det er å ha et barn med hjertefeil, med manglende immunforsvar. Men de er likevel helt avhengig av ekstern hjelp. Og noe av denne støtten får de fra heimehjelpa i kommunen. Blant annet sørger de for daglige doser med medisinen som Nikolai er helt avhengig av om han skal kunne klamre seg fast til livet.

Og det er de daglige besøkene fra hjelpsomhetens «engler» Ole Johnny Amundsen mener er verdt ei førjulsglede.

– Hver kveld, presis – helg som virkedager – dukker det opp et smilende ansikt i inngangsdøra vår med dagens medisiner. Alltid hyggelig og blid. Ønsker vi endringer i rutinene, er det alltid ja å få, slår Amundsen fast.

Heimetjenesten har etter hvert fått et bredt spekter oppgaver å forholde seg til. Ikke alle heimeboende i kommunen er i stand til å klare seg sjøl. Da må heimetjenesten være i stand til å trå til med det beste av det meste. Fra hjelp med personlig hygiene til vask og rydding i heimen. De hjelper til med matstell, sørger for at de heimebode og hjelpetrengende får sine daglige doser med medisin – eller sørger for nødvendig butikkbesøk eller gjøre handelen for dem.

Heimehjelpa kan også finne en heimboende i en situasjon der vedkommende har behov for medisinsk hjelp – at de må slå alarm overfor lege og/eller ambulanse. Heimetjenesten må i det hele tatt belage seg på utfordringer som kan oppstå i enhver heim. Å få tid nok er alltid ei utfordring i heimehjelpas travle hverdag. Tid til hjelp nok, tid til en samtale, til et smil og kanskje stryke et kinn. Heimetjenesten Nikolai får hjelpa si fra, har per i dag ansvaret for Åndalsnes og Romsdalen.

Og spesielt for Åndalsnes sitt vedkommende blir det overkommelige avstander.

– Blant annet bor mange av beboerne i leilighetskompleks. Det gjør at avstand mellom beboerne er liten – det går forholdsvis lite tid til kjøring. Det gjør at effektiviteten blir forholdsvis god, slår Ann Elisebeth Fløystad fast

– Fløystad som er leder for denne enheten per i dag. Hun legger til at heimetjenesten på Åndalsnes kan vise til knappe tusen oppdrag i uka. I de desentraliserte delene av kommunen vil mer tid gå med til kjøring mellom beboere med behov for heimehjelp. I sum fører det til at dette er en yrkesgruppe med forholdsvis høg stressfaktor. Men like fullt har de tid til et smil, en hyggelig hilsen til morn eller adjø. Ann Elisabeth Fløystad sier at tilbakemeldingene fra brukerne nesten uten unntak er positiv. – De ansatte blir verdsatt for den jobben de gjør, sier Ann Elisabeth som legger til at også de ansatte liker å bli verdsatt.

– Ansatte innen heimetjenesten elsker jobben sin. Derfor gjør de da også heile tida litt mer enn hva som blir forlangt av dem, mener Fløystad. Av og til roses de for jobben de gjør, som når de nå gis lokalavisas førjulsglede. – Vi takker av hele vårt hjerte. Slikt varmer, slår Ann Elisabeth Fløystad fast.