Rauma brannvesen legger ned mye frivillig arbeid for at det bare er adventslys, og ikke boliger, som brenner ned her i kommunen.

Utsatt. – Eldre mennesker er av de mest utsatte når det gjelder boligbrann, opplyser Ronny Torgersen i brannvesenet

– Desember er en tid med mye lysbruk og generelt økt brannfare. Inn mot jula er det høgsesong for boligbranner. Derfor skal vi ut i dag og besøke de eldre, sier Ronny Torgersen i Rauma Brannvesen.

Brannvarslerens dag

Med seg på laget har han Svein Sæterøy, Roar Hanset, Jon Setnes, Steven Wood og Øyvind Unhjem. To og to skal de opp i svenskebyen denne kvelden, og besøke eldre. Det hele er en del av Aksjon Boligbrann.

Aksjon. Brannmennene gjør seg klare før kveldens Aksjon Boligbrann.

– I dag er det brannvarslerens dag, og det vi skal ut på nå er rett og slett brannforebygging. Eldre er en av de mest utsatte gruppene for boligbrann, og derfor besøker vi dem, forteller Ronny.

Komfyrvakt

Brannmennene går fra dør til dør. De har med seg nye batterier og røykvarslere for dem som skulle trenge det. Et hett tips er at alle er velkomne ned på brannstasjonen for fylling av pulver og skumapparat, dersom det trengs. En annen ting brannmennene er opptatt av å informere om, er komfyrvakt.

– Komfyrer er hovedårsaken til branner i Norge. Folk glemmer å skru av plata og så oppstår det tørrkoking. Du tar deg en middagskvil eller sovner etter en fest, mens plata står på. Da kan en komfyrvakt forhindre brann, forteller Ronny.

Komfyrvakt er en sensor som slår av komfyren hvis kjelen blir tørrkokt eller en plate blir stående.

Monterer røykvarslere

Ronny og Roar ringer på, og døra åpnes. Der står Lilly Kavli og tar oss imot. Hun og mannen Jørgen har besøk av naboene Astrid og Jan Brudeskar. Alle synes det er kjekt at brannvesenet kommer på besøk før jul, og det passet ekstra godt at de kom nå. Den gamle røykvarsleren er nemlig blitt revet ned nå nylig. Etter få minutt har karene skrudd opp en ny. Astrid og Jan bor rett nedenfor, og de vil også ha sjekket sin leilighet. Jan er snar med å vise veg ned. Pulverapparatet blir ristet og enda en røykvarsler monteres.

Stand i sentrum

Mannskapene ved Rauma brannstasjon er ivrige og ofrer mye fritid på vakt og egentrening. For brannmennene er det viktig å være ute blant folk, og drive forebyggende arbeid.

Tirsdag vil Rauma brannvesen, i samarbeid med eltilsynet, ha stand i Åndalsnes sentrum. Der er alle velkomne for å lære mer om brannforebygging, og det brannmenn jobber med.