Dette sier administrerende direktør Jon Daniel Nesje i Wonderland AS.

Stor gjeldsbyrde

Bakgrunnen for at DNB har inngått en avtale om å overta eierskapet av Wonderland er at tidligere eier Interstil Holding har pådratt seg en betydelig gjeldsbyrde – var på randen av konkurs.

Og vanskelighetene i eiendomsselskapet skyldtes definitivt ikke eierskapet i madrassprodusenten på Åndalsnes. De har i mange år hatt en sunn økonomi.

Tap på Hjellegjerde

Enorme tap gjennom flere år toppet seg med overtakelsen av det konkursrammete selskapet Hjellegjerde i Sykkylven. Ifølge Finans Industri trodde Interstil de hadde kontroll over tapssluket på Sunnmøre høsten 2012. Men i 2013 måtte Hjellegjerde bokføre et nytt tap – tilsvarende 131 millioner før skatt. Og med svikt i ordinær drift av virksomheten til Interstil, import og videresalg av møbler blant annet, ble gjeldsbyrden etter hvert så stor at de fikk problem med likviditeten.

Utviklet seg over tid

Mandag kom en omfattende refinansieringspakke på bordet. Høiland-familien og Arne Incoronato overtar Interstil, Hjellegjerde og Hødnebø. DNB overtar Wonderland.

– Dette har vært en situasjon som har utviklet seg over tid. Og det er først i siste runde at Wonderland er trukket inn som en brikke til løsning, opplyser Jon Daniel Nesje.

– Og for oss er det at DNB overtar aksjene i Wonderland en god løsning, legger han til. Ansatte i bedriften ble informert om situasjonen på et allmøte tirsdag. For slik Nesje ser det har det vært en krevende prosess morselskapet deres har vært inne i. En baktung ryggsekk, les betydelig gjeldsbyrde, har ikke gjort situasjonen enklere.

Kortsiktig løsning

Informasjonsdirektør Erik Westerweld i DNB sier til Finans Norge at de ikke har ambisjoner om noe langsiktig eierskap i selskap de overtar, men er opptatt av å sikre god drift i en overgangsfase.

Jon Daniel Nesje sier de også ser på eierskiftet som en kortsiktig løsning. – Sammen med banken vil vi arbeide for å finne en god langsiktig løsning, sier direktøren. Han sier at drifta av Wonderland fortsatt går bra.

– Resultatmessig går vi mot et bedre år enn på lenge, slår Jon Daniel Nesje fast – en Nesje som trass i et bra driftsresultat i 2013 ikke er fornøyd med fjorårets driftsmarginer.

– De vil bli bedret i år, opplyser han.