Fredag var det husbrann på Tovika. Brannsjef Falke Haugen nøler ikke med å minne om brannen i Lærdal for knapt et år siden. En katastrofebrann som vi alle husker og som i ettertid har påvirket og forandret brannvesens beredskapsplaner landet over.

Tørke

Og nå er Rauma igjen rammet av tørke og kraftig vind. Så tørt og vindfullt har det vært flere steder i kommunen at brannsjefen kommer med en tydelig advarsel

.– Nå må folk tenke seg om og vise stor aktsomhet, sier Falke Haugen og beskriver brannfaren i deler av kommunen som alarmerende stor.

– Det er også grunn til å minne om at folk kan bli stilt til ansvar og at det kan bli politisak dersom brann forårsakes av uaktsomhet, sier Falke Haugen.

Haugen sier det ikke vil bli innført et generelt forbud mot åpen ild i hele distriktet akkurat nå slik det ble gjort etter brannen i Lærdal i fjor vinter. Dette er fordi det ikke er like tørt overalt. Det er i de skjelleutsatte områdene i Rauma brannfaren nå er svært stor.

Bålforbud

Den generelle bålforbudet her i landet gjelder i perioden 19. april til 19. september.

Brannsjefen sier det under normale omstendigheter skal være mulig å gjøre opp et kaffebål når man er ute på tur resten av året, men at det ikke fratar den enkelte ansvar for å utvise aktsomhet.

– En sigarett eller aske fra en ovn eller peis kan være nok til å sette i gang en stor brann, sier Falke Haugen og viser til at flere skjelleutsatte områder har tett trehusbebyggelse med fare for flygebrann og spredning fra hus til hus.

– Hva med brann i terrenget og skogen?

– I ei tørr li vil vi kunne få en voldsom spredning og dårlig tilgjengelighet gjør vårt arbeid vanskelig. Tilgangen på vann er også en stor utfordring flere steder når det er så tørt som nå. Vi er ikke utstyrt til å ta slike store hendelser med egen hjelp, men vil kunne rekvirere skogbrannhelikopter som er stasjonert på Elverum, sier Falke Haugen.