De verdenskjente strikkegutta, eller julekulegutta som de blir kalt, var invitert til Rauma folkebibliotek for å snakke om sine strikkeoppskrifter og signere bøker. Men det tok ikke lang tid før man så at oppslutningen var så stor at arrangementet måtte flyttes til et større lokale.

– Men det er jo ikke noe problem når vi har et så velfungerende kulturhus, sa biblioteksjef Guri Asak Nilsen i sin innledning til publikum.

Arne og Carlos startet sin karriere med klær, og planen var at de skulle bli motedesignere.

– Men vi ble lei motebransjen og begynte med oppskrifter i stedet, forteller Arne.

Han kommer fra Valdres der de for noen år siden kjøpte en nedlagt jernbanestasjon, som de har pusset opp. Både utvendig og innvendig.

– Male hus og klippe plen, er imidlertid det verste som finnes. Derfor har vi laget en hage kun med blomsterbed og vedlikeholdsfritt panel på huset, forteller Carlos.

Han er halvt spansk og litt svensk – og er den av de to som kan språk. Gutta liker ikke å ha noen plan over verken hage eller design.

– Vi liker ikke det som er perfekt, men det som blir til litt tilfeldig. Og vi henter mye inspirasjon fra hagen vår. Vi er opptatt av at den skal se like fin ut fra alle vinkler, også fra doen, spøker Arne.

Gutta er godt kjent over hele verden og har skrevet utallige strikkebøker som kommer ut på tilsammen 16 språk. Noen ganger faller ikke oversettelsene så heldig ut.

- «Balls to knit», heter den engelske utgaven av boken vår om julekuler. Det har blitt mange morsomme historier av det. Vi får jo høre at ikke bare viser vi frem ballene våre, men man kan ta på dem også, forteller Arne.

De innrømmer at de er veldig hektet på julekuler, fremdeles, men tror trenden fremover vil bli tøfler.

– Det har en trendforsker bekreftet, og vi synes det er veldig gøy. Folk reiser ikke så mye lenger, og da trenger man tøfler. Vi lager alt fra balkongtøfler, hente-ved-tøfler, peistøfler og vanne-blomster-tøfler, sier Carlos og viser fortløpende bilder fra deres kolleksjon.

Men en ting er de opptatt av:

– Hvis folk kjøper bøkene våre og ikke bruker oppskriftene vi har laget, men finner på egne ting, da har vi nådd vårt mål; nemlig å inspirere. Det er utrolig gøy!