Skogbrukssjef Rune Horvli sier skog er en av de aller viktigste ressursene vi har i en kommune som Rauma, mev at det blir mindre og mindre bruk for denne energien.

Et synlig resultat ev dette er at store mengder skog som ryddes langs Raumabanen blir liggende og råtne.

Pengestyrt. Skogbrukssjef Rune Horvli viser til at det ikke har vært politisk vilje til å satse på et bioenergianlegg i Rauma.

– Jeg kjenner til en skogeier som for noen år siden solgte opp til 180 favner med ved i året. Er han heldig nå så klarer han kanskje 60, viss han i det hele tatt for salg på det. Et mildere klima, varmepumper og en holdning om at vi skal ha det komfortabelt og minst mulig arbeid, har gitt oss denne utviklingen, sier skogbrukssjefen og viser til at dette fullt og helt er pengestyrt.

På samme tid gror landskapet vårt igjen.

– Ikke styrt av politikk?

– Nei, ikke så lenge politikerne ikke tar klimaendringene på alvor og lytter til signalene fra naturen. Lokalt tar ikke politikerne tak i en energi og klimaplan som er laget og sentralt har Frp i regjering sørget for å fjerne et økonomisk insitament som tidligere ble gitt til produksjon av energiflis. Skogen i Norge er faktisk et energiberg uten like, sier Horvli og viser til at det er en helt annen holdning og satsing i Sverige.

– Er vi i Norge helt akterutseilt i forhold også til andre land i Europa?

– Jeg kjenner ikke godt nok til hvert enkelt land til å kunne svare på det. Men vi er i alle fall ikke gode på dette her i landet.

– Tror du dette vil forandre seg?

– Ikke så lenge vi ikke tar innover oss at vi har et klima i endring, sier skogbrukssjefen.

Ifølge Alv Vee Midtun i Rauma Energi er bioenergi alt for kapitalkrevende, og at den desidert billigste energien kommer fra vannkraft.