Telemarksforsking har målt nivået på kultur i Norge og laget Norsk Kulturindeks 2014.

Kommunene er rangert på 10 forskjellige kategorier. Forskerne Bård Kleppe og Gunn Kristin Aasen har rangert alle landets 428 ut fra 10 forskjellige kriterier, der kino, bibliotek og kulturskoletilbud er tre av dem.

Til NRK sier Kleppe at kulturtilbudet i Norge er desentralisert og at kulturtilbudet derfor er godt i hele landet - ikke bare i de største byene.

Byene Lillehammer, Trondheim, Kristiansand, Oslo (kommune), Hamar, Stavanger, Trømsø, Vadsø og Bergen kommer inn på topp 20-lista.

Molde kommer på 21. plass, Ålesund på 60. plass og nordmørshovedstaden Kristiansund, med operahus og det hele, kommer på 125. plass.

Høylandet, som arrangerer NM i revy hvert andre år, havner på 179. plass.

Bak Rauma havner også naboene våre, Vestnes (244. plass) Nesset (393. plass) og Fræna (420. plass).

- Dette er jeg godt fornøyd med. Vi er blant de beste i Romsdalen og på øverste tredel av lista i landet.

- Når dèt er sagt så er ikke denne plasseringa noe jeg bryr meg så veldig hardt om. Jeg skjønner ikke helt hva vi egentlig måles på.

- Men vi har et rikt kulturliv i Rauma, og jeg synes ikke skoen trykker på noen bestemt plass for øyeblikket, sier kultursjef Øystein Valde.

Forsker Kleppe sier til NRK at det ikke er noen sammenheng mellom kulturlivet i en kommune og tilflytting. Dette viser en forskningsrapport fra 2012.