Det er i år registrert 52 kull med jervevalper i Norge, og det er åtte flere enn i fjor. Bestanden teller totalt cirka 340 voksne individer, viser en ny rapport fra Rovdata.

Mannskaper fra Statens naturoppsyn (SNO) har i vinter, vår og sommer vært ute i felt og kontrollert kjente og nye hiplasser på leting etter jervekull. Materialet er nå gjennomgått og kvalitetssikret av Rovdata, og resultatet viser en oppgang på åtte jervekull fra i fjor.

Over bestandsmålet

– Det ble i fjor registrert 44 valpekull, noe som var det laveste antall registrerte kull siden 2002, men også det over bestandsmålet. I år er antall registrerte kull steget til 52, som er 13 flere enn det nasjonale målet, forklarer Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Det er slått fast av Stortinget at det skal fødes 39 kull med jervevalper i Norge hvert år. Bestanden har ligget over målet hvert år etter 2002, da det ble registrert 30 valpekull i landet.

343 voksne jerver

Ut fra antall registrerte jervekull kan det estimeres hvor mange voksne jerver det er i bestanden.

– Bestanden er i år beregnet til å bestå av 343 voksne jerver, og dette er en liten nedgang fra 350 dyr i fjor. Dermed fortsetter nedgangen fra 2012, da estimatet var på 395 individer, sier Kjørstad.

Beregningene tar utgangspunkt i kunnskap om hvor mange jerver det er i en bestand for hver tispe som føder valper. For å minske effekten av store årlige variasjoner i antall registrerte kull, blant annet fordi det varierer hvor mange tisper som føder valper hvert år brukes et snitt for de tre siste årene.

– Antallet valpekull kan derfor variere mye mellom år, selv om antallet individer i bestanden er det samme, forklarer han.