- I mørke kostymer og uten refleks, er det nesten umulig for en bilist å få øye på barna, selv med gatebelysning, sier Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige.

Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres med hele 85 prosent ved bruk av refleks. Selv om barnet ser bilen, ser ikke alltid bilisten barnet.

- Kle barna med refleks eller sy inn reflekser i kostymene. Med litt kreativitet kan det bli kule effekter som gjør det moro for barna å bruke refleks, sier Voll.

Selv om barnet ser bilen, er det ikke sikkert «bilen ser barnet». Han oppfordrer derfor alle som får Halloween-gjester på døren til å ta ansvar for at barna vises i trafikken.

- Bruk refleksene

- Mange har reflekser liggende i skuffer og skap til ingen nytte. Har du en til overs, gi den sammen med godteriet og sørg for at barna trygt kan ha det moro på halloween, sier Voll.

I fjor ble det meldt om 52 påkjørsler av fotgjengere og syklister i trafikken Møre og Romsdal.  I tillegg regner forsikringsbransjen med store mørketall av skader som ikke blir meldt. 35 prosent av fotgjengerulykker skjer i mørket, og bare omtrent fem prosent av de som blir skadet bruker refleks. Hvert år dør i gjennomsnitt mellom 20 og 25 fotgjengere i trafikken i Norge, og rundt 85 fotgjengere blir alvorlig skadet.

- Uten refleks er du synlig først på 25-30 meters hold. Dette betyr at en bilfører som kjører i 50 km/t, kun har ca. to sekunder å reagere på før det smeller. Med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand. Disse ekstra sekundene er nok til at bilføreren har tid til å reagere og liv kan reddes, sier Voll.

Også NAF

– En hyggelig kveld kan fort bli både bilistens og ditt verste mareritt. Husk refleks både på store og små før Halloween-kvelden kan starte, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Fredag er det Halloween og mange tusen barn skal på godtejakt fra hus til hus i høstmørket. En refleks kan utgjøre hele forskjellen på om en bilfører ser dem eller ikke. NAF oppfordrer de voksne til å ta ansvar for at barna kommer seg trafikksikkert frem på Halloween-kvelden.

- Det er fort gjort å glemme refleksen når man skal ut, men refleks er livsviktig. Selv om refleks gjør det mindre skummelt å gå i høstmørket, blir ikke barna mindre skumle. Det er også en god idé at Halloween-barna har med seg lykter når de går, sier Sagedal.

En bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, har bare to sekunder på å avverge en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks. Med refleks ville sjåføren oppdaget den gående på 150 meters avstand og hatt 10 sekunder til rådighet.

- Mange barn blir nok litt ekstra gira der de går for å jakte på godteri. Da er det viktig at vi voksne tar kontroll over situasjonen, sier Sagedal.

Det er like viktig med refleks der det er gatelys. Flere tror at gatelysene gjør at man er synlig. Faktum er at de fleste påkjørsler av gående skjer i byer med gatebelysning.