Johnny Frilund kan vise til erfaring med fjellsprenging i en årrekke. Han understreker at han ikke har erfaring med slike dimensjoner som det her er snakk om og at det er det vel knapt noen som har.

– Men det vi vet er at det må enorme mengder sprengstoff til. Vi vet også at trykket tar letteste veg og dermed går gjennom alle hulrom før det tas tak i selve fjellet. Det betyr at vi ikke aner hva konsekvensen av en slik sprenging vil bli. Det kan skape en rasfare i området i etterkant som er helt uforutsigbar, sier Johnny Frilund og viser til at det normale er at fjellet på renskes etter en sprengning.

Her vil det være umulig å få til. Han legger til at en kraftig sprenging dessuten i verste fall kan få følger som ingen aner. I verste fall kan store fjellområder rase ned, sier Frilund.

– Det er dessuten helt uaktuelt med borring i dette tilfellet. Sprengstoff kan alltids legges i store mengder i bakkant, men det er ikke minst sekundærvirkningene jeg er skeptisk til, sier Frilund.

Geolog Lars Blikra sier det verken er penger, kompetanse eller myndighet i Åknes Tafjord Beredskap til å sette i gang et slikt sprengningsarbeid. Han viser også til at de ikke kjenner til de kritiske punktene der sprengladninger vil måtte plasseres.

– Dette må eventuelt bli et initiativ fra andre enn oss, og det må utredes. Det vil ikke minst være et spørsmål om økonomi og risiko. Jeg tror at en slik operasjon vil koste mange ganger mer enn verdien på alle husene som er berørt, sier geolog Lars Blikra.