– At HV blir involvert, er bare på tankestadiet foreløpig. Men hvis vi ser at situasjonen forblir uforandret over helga, så er dette noe vi vurderer. Særlig av hensyn til godstransporten på Raumabanen, som lider kraftig under at linja er stengt, sier leder for beredskapsgruppa i kommunen, ordfører Lars Olav Hustad.

HV 11 tar oppdraget i Romsdalen om det skulle bli aktuelt. Og oppdraget vil å så fall gå ut på å holde vakt, slik at toget kan passere, eller av andre grunner. En vakt vil måtte bekrefte eller avkrefte på samband at det ikke går steinsprang eller at noe virker unormalt i fjellet, når toget kommer.

– Vi er klare på noen timers varsel, og vi har logistikk og aktuelt utstyr, bekrefter Vaagland

– Rauma HV-område får i så fall oppdraget?

– Det ser jeg som naturlig, ja. Men ingen soldater skal stå på usikre steder. Det blir i så fall i sikker sone, slik som for alle andre.

Unntak

Både Vaagland og Hustad presiserer at de forholder seg til politiet i Nordmøre og Romsdal, som har avgjørende myndighet i saka. Det gjør også Jernbaneverket.

– Ja, vi forholder oss til råd fra politiet, vi har ikke tatt avgjørelsen om å stenge strekninga på egen hånd.  Det ble gjort ett unntak på torsdag, da vi fikk kjørt to tog ut fra Åndalsnes, som ellers ville stått innesperret. Dette ble gjort med vakthold, sier pressevakt hos Jernbaneverket, Kjell Bakken.

– Dere ønsker å tillate kjøring med tog?

– Ja, det gjør vi. Men sikkerheten går først.

– Cargolink kan ikke kjøre på eget ansvar?

– Nei, nei, nei. Det er Jernbaneverket som har sikkerhetsansvaret på strekninga.  Vi beklager sterkt at godstrafikken blir skadelidende, men vi følger alltid politiets anmodninger.

Politimesteren bekrefter

– Ja, det kan bli aktuelt å bruke Forsvaret til vakthold i Romsdalen. Vi skal ha et møte med Forsvaret og Sivilforsvaret i dag, bekrefter politimester Arnstein Nilsen, fredag.

– Det er du som er sjef for alt som gjøres eller ikke gjøres i Romsdalen nå?

– Derom hersker det ingen tvil.