Bakgrunnen for at Lien fikk følge var at Sparebanken Møre har kastet seg på Refleksdagen, som Trygg Trafikk arrangerer i dag, 16. oktober.

- Vi har lang tradisjon i å dele ut reflekser, som en del av vårt samfunnsengasjement, sier banksjef på Åndalsnes-avdelinga, Heidi-Lisbeth Dahle.

I år har alle ungdomsskoleelever i kommunen fått reflekser, og i tillegg til dette la Doseth og Hjertviksten reflekser under de fleste vindusviskere på parkerte biler i sentrum.

Ifølge Trygg Trafikk er det bare 29 prosent av den voksne befolkninga som bruker refleks.

- Jeg ser bare positivt på at min rolle som parkeringsvert blir koplet opp mot refleksdagen og trafikksikkerhet, sa Lien.

Ganske mange kvalifiserte til å få skriftlig korreks av parkeringsvert Tormod Lien i Åndalsnes sentrum i dag. Lien skriver ikke ut bøter enda, men det nærmer seg. Del 1 av et nødvendig kurs er gjennomført og bestått. Foto: Anders A. Hagen

Han hjalp til med utdeling av reflekser, men glemte heller ikke sin egentlige oppgave.

- Det var mange som måtte få lapp i dag. Mange uten parkeringsskive eller med skive som ikke var riktig innstilt, kunne han fortelle.

Fakta om refleksbruk - vest er best:

  • 95% av de som ble påkjørt i trafikken brukte ikke refleks .

  • Reflekser som beveger seg når du bruker dem synes best.

  • Refleks i knehøyde mottar mest mulig lys fra billyktene.

  • Riper svekker refleksjonsevnen. Bytt ut gamle reflekser.

  • Refleksvesten blir dårligere ved vask og bør byttes årlig.

  • Alle godkjente reflekser skal være merket med CE EN 13356

  • NAF har testet ulike reflekstyper og kommet til at refleksvest er best, og gir 30 prosent bedre synlighet enn refleksbånd og refleksbrikker. Mer om testen kan du lese her

 Kilder: NAF, Trygg Trafikk, Statistisk sentralbyrå, Transportøkonomisk institutt