– Det finnes hodelus over alt, sier Hilde Kavli Ree og understreker at det ikke bare er Leiktun som har et luseproblem. Det er aldergruppen tre til 12 år som er mest utsatt og lusa setter seg gjerne i håret, bak ørene.I Leiktun barnehage er det oppslag nesten over alt der foreldre oppfordres til å følge nøye med og til å melde fra til barnehagen om lus blir oppdaget.

– Vi kontakter heimen om vi oppdager noe, men det er ikke end el av vår jobb å sjekke dette systematisk. Vi er i grunnen mest opptatt av å forebygge, sier Hilde Kavli Ree og legger til at det ikke er ofte at det oppdages hodelus i barnehagen.

– Hva vil dere at foreldrene skal gjøre?

– Følge med og sjekke. Smitte overføres gjennom kontakt hode mot hode og små barn har ikke forutsetning for å ta nødvendige grep på egenhånd.

 – Er det stigmatiserende og innrømme at barna har lus?

– Det vet jeg ikke, men fra gammelt av var det gjerne knyttet til mangel på hygiene. Det er det absolutt ingen grunn til i dag. Terskelen for å gi beskjed i barnehagen eller skolen skal være lav og vi nevner ikke noen med nummer og navn for å si det på den måten.

– Og hvilken behandling anbefaler dere om noen skulle bli angrepet av lus?

– Å starte behandlingen raskt med lusekur som fås kjøpt uten resept på apoteket. Helsestasjonen vil dessuten bistå om det skulle være ønskelig. Vi tror at fokus på dette vil ha en preventiv virkning, sier Hilde Kavli Ree.

Gode råd:

1. Nøye undersøkelse og bruk lusekam

2. Samle langt hår i flette eller hale.

3. Unngå felles bruk av luer, skjerf, hårstrikk etc.

4. Bruk lusemiddel, men bare med påvist hodelus.

5. Fortsett kjemming etter lusefri og gre regelmessig.

6. Steriliser børster og kammer.

7. Vask sengetøy på 60 grader. Luer og kosedyr kan puttes i fryseren over natta.