Mørkere kvelder, snøfall og sesongtrekk fra sommer- til vinterbeite. Det er blant faktorene som forklarer hvorfor det er spesielt mange viltpåkjørsler om høsten og vinteren.

Tall fra Finans Norge, meldte skader totalt til forsikringsbransjen de siste 10 årene, viser at det i Møre og Romsdal har vært hele 4386 dyrepåkjørsler. Av disse har 166 funnet sted i Rauma. I Vestnes har det til sammenlikning vært 120 slike påkjørsler, mens det er registrert 70 i Nesset.

Økning i oktober

- På landsbasis går - antall kollisjoner med vilt markant opp i oktober, samtidig som jaktsesongen har startet, sier informasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll.

De siste 10 årene har 13.473 norske bilister kollidert med dyr i løpet av årets tre siste måneder. I alt har forsikringsselskapene betalt ut 1 milliard kroner som følge av kollisjoner med dyr de siste 10 årene. I samme periode er det utbetalt 89 millioner kroner etter 4.386 sammenstøt mellom bil og dyr i Møre og Romsdal.

Sammenstøt med store dyr som hjort og elg fører ofte til alvorlige personskader når hastigheten er over 80 kilometer i timen. Høy fart gjør også at det blir vanskeligere å oppdage dyr som er på vei inn i veibanen.

- Demp farten

- Demp farten, spesielt i grålysningen og skumringen og der det er vegetasjon nær veien, sier Voll. Han oppfordrer bilister til å respektere fartsgrensene og være spesielt oppmerksom når de passerer skilt som varsler om fare for dyr i veibanen. Det er en grunn til at skiltene står der de står, avslutter Voll

• Hvis du kolliderer med et dyr skal du sikre skadestedet og hjelpe skadde personer først. Deretter skal du å varsle politiet på 02800. Skader som følge av kollisjon med vilt dekkes av kaskoforsikringen og fører ikke til tap av bonus.