– Og da var kunden selvsagt reist, forteller Volle.

Han var stedfortreder ved mottaket på J. O Moen miljøstasjon tirsdag, da en kunde kom kjørende inn på anlegget «bakvegen».

Sjekket

– Han kjørte ikke inn over vekta, som er vanlig, men tok bakvegen. Da han kom med posen han hadde, spurte jeg hva det var. – Bare noe gamle ledninger, svarte han. Jeg måtte hjelpe noen andre kunder et øyeblikk, og da jeg snudde meg igjen, var han gått, forteller Volle.

Han gikk likevel bort til posen kunden hadde lagt igjen og sjekket innholdet. – Nederst i posen fant jeg en pakke der det sto eksplosiver med et fareskilt på. Da var det egentlig ikke noen tvil om hva posen inneholdt, sier Volle.

Ulovlig

– Vi har ikke lov til å ta imot eksplosiver, og da vi oppdaget dette, ringte jeg med en gang til politiet. Dette har skapt skikkelig bryderi for oss. Dynamitt må lagres på et sikkert sted, og ikke her, forteller Hege Rønningen Sølsnes, kundebehandler på stasjonen.

Bekreftet

Politiet kom raskt til stede og tok bilder. Bildene ble sendt til analyse og de fikk raskt tilbakemelding om at posen inneholdt Glynittrør og vanlig dynamitt.

– Vi har kameraer overalt på anlegget så vi har opptak av både mann og bil. Vi ser selvfølgelig alvorlig på dette. Hadde vi ikke oppdaget dynamitten, vet vi ikke hva som kunne ha skjedd. Gammel dynamitt svetter og kan lett gå av hvis det blir kastet noe på den, forteller Sølsnes.

Uakseptabelt

Hans Skiri vil også på sin side få frem at slik oppførsel ikke er akseptabelt. – Å prøve å bli kvitt eksplosiver på denne måten, og prøve å skjule det i tillegg, liker vi dårlig. Det kunne ha skjedd en alvorlig ulykke. Jeg vil på det sterkeste påminne om at har man eksplosiver liggende, skal politiet kontaktes for veiledning om hvordan man skal bli kvitt det.

– Hadde ikke vi gjort noe med dynamitten, ville vi ha måttet stenge miljøstasjonen. Nå har vi måtte omorganisere ganske mye for å kunne oppbevare dynamitten sikkert til den blir hentet, forklarer Sølsnes. – Når skjer det?– Om noen dager, avslutter Sølsnes.

Avverget ulykke. – Vi har kameraer overalt på anlegget og har også bilder av kunden som leverte fra seg dynamitten her i går, forteller Hege Rønning Sølsnes- kundeansvarlig på J.O Moen Miljøstasjon. Raymond Volle var den som oppdaget dynamitten. Hans Skiri til venstre. Foto: Evy Kavli