Dette er rådmannen sin innstilling i høringsuttalelsen for plassering av et framtidig sjukehus i Nordmøre og Romsdal.

Hele Rauma

I innstillinga si til formannskapet påpeker han at Rauma vil vurdere det slik at konsekvensutredninga for nytt sjukehus i Nordmøre og Romsdal peker mot en lokalisering i Molde. Rådmannen mener man med en slik plassering vil få det til som ønskelig at alle Raumas innbyggere sokner til et nytt lokalsjukehus i Molde.

Han innstiller videre på at det også for Raumas innbyggere vil være mer aktuelt å tilhøre et sjukehus i Ålesund enn ett som er lokalisert til Gjemnes eller Kristiansund.

Avstander

En viktig årsak til det er avstander og en manglende ferjefri forbindelse over Langfjorden.

Han viser samtidig til nasjonale retningslinjer for samordna areal- og transportplanlegging samt utkast til regional delplan for attraktive byer og tettsteder i Møre og Romsdal. Med bakgrunn i disse to planene stiller han seg sterkt undrende til at lokalisering av et sjukehus i Nordmøre og Romsdal i det hele tatt vurderes lagt til et annet sted enn en mest mulig sentrumsnær plassering.

Styr utenom

Styret i Helse Møre og Romsdal har bestemt at det nye sjukehuset skal legges på aksen mellom Hjelset i Molde og sørlige del av Frei i Kristiansund.

Raumarådmannen skriver i sin utredning at legges sjukehuset til nordsida av Fursetfjellet, vil det for Raumas vedkommende bli aktuelt å velge Ålesund som sitt lokalsjukehus.

– I så fall bør hele befolkninga på rundt 7500 trekkes ut av grunnlaget for det nye sjukehuset, påpeker rådmannen.

Plan sier bynært

Han legger til at med Tresfjordbrua på plass vil reisetida til Ålesund bli redusert. Samtidig må man regne med lang tid før en eventuell ferjefri forbindelse over Langfjorden er på plass.

Rådmannen mener uansett det er feil å legge et sjukehus utenom de bynære områdene. Som argument imot en slik løsning trekker han blant annet fram planen om hvordan byer og tettsteder skal utvikles.

– Her er det vektlagt at lokalisering av sentrumsdannende aktiviteter må utvides også til å omfatte mer enn kjøpesenteretablering, og sjukehus er pekt på som et eksempel, påpeker rådmannen Konklusjonen er helst sjukehus bynært Molde eller Ålesund som Raumas lokalsjukehus.