Det var i begynnelsen av juni i år at to utenlandske statsborgere ble stanset i en politikontroll på Verma. Det var lokalt politi som stanset personbilen. De to forklarte at de var på veg til hjemlandet.

Etter nærmere kontroll av bilen oppdaget politiet tjuvgods. Ei eske hadde firmanavn fra Sunnmøre. En kontakt til selskapet viste at de var frastjålet diverse verktøy noen dager tidligere.

«Ikke skyldig»

Romsdal tingrett behandlet saka mot disse to karene, i 50 og 40-åra, nylig. De erklært seg ikke skyldig da de møtte under hovedforhandlingene. Retten mottok forklaring fra to vitner.

Aktor la ned påstand om åtte måneder i fengsel med fradrag av 124 dager utholdt varetekst. Videre la aktor ned påstand om at hver av de to måtte tåle inndraging av 5000 kroner tilsvarende skjønnsmessig verdi av bilen. Videre påstand om at de må betale sakskostnader etter rettens skjønn.

Retten fant det bevist utover enhver rimelig tvil om at de tiltalte hadde oppfylt gjerningsbeskrivelsen i tiltalebeslutningen.

«Oppsøkt av noen menn»

De to tiltalte forklarte i retten at de ikke var kjent med at utstyret var tjuvgods. Videre at «begge forklarte at de på ferjekaien på Hareid ble oppsøkt av noen menn som spurte om de kunne ta med seg noe utstyr heim».

Retten festet ikke lit til forklaringene, om at de kom til Ålesund for finne jobb. «Når det gjelder de tiltaltes troverdighet, viser retten til at begge de tiltalte er uføretrygdet, men at de kom til Norge for å utføre arbeid.

Forklaringene fra de tiltalte framstår som oppkonstruerte og tilpasset saka». Og videre at de bare etter noen få timer på Sunnmøre returnerte til heimlandet.

«De tiltalte har videre til dels gitt sprikende forklaringer både i forhold til hverandres forklaringer og forklaringer de har gitt i politiavhør, under rettsmøte for varetektsfengsling og under hovedforhandling». De to blir å domfelle for helleri. Tingretten viser også til at «mobil vinningskriminalitet straffes i dag svært strengt» hvor det vises til rettspraksis.

Dommen i tingretten var enstemmig og i tråd med aktors innstilling. Videre ble de dømt til å betale 3000 kroner hver i saksomkostninger.

Det stjålne utstyret som ble funnet i kjøretøyet ble naturligvis inndratt og deler av det levert tilbake til rettmessig eier.