– Nei, for her er det ikke vi som bestemmer, men naturen, sier David Grøvdal ved den låste bommen på vegen til Trollstigen onsdag formiddag.

Statens vegvesen har invitert pressen med på tur opp til Trollstigen for å se på årets brøyting som startet opp 17. april.

– Bispefonna har gått to ganger og den er helt tom. Det eneste vi er litt bekymret for er isen over vegen før stigbrua, forklarer Grøvdal.

Han har lokalkunnskap så det holder når det gjelder forholdene i Trollstigen etter nærmere 44 år i Vegvesenet. Sammen med skredkunnskapen innad i Vegvesenet, er lokalkunnskapen den viktigste sikkerhetsfaktoren for når Trollstigen kan åpnes. Det er lite snø i år, langt unna et middelår, ifølge lokalkunnskapen.

– Normal åpning er siste uka i mai, så vi får se hvordan det går i år. Jeg vil bare understreke at det er bart på vegen, så det er ikke der problemet ligger, men mer det som henger over vegen og som må ned. Sikkerheten går foran alt, påpeker Ole Jan Tønnesen, avdelingsleder region midt.

Brøytemannskapet, i dag sjåfør Håvard Bjølverud, ansatt i Mesta, har onsdag kommet fram til Slettevikan på Nordalsiden.

– Den såkalte Byksefonna ligger nedenfor her og vi vet ikke enda hvordan det er der. Hvis vi får problemer der, kan det drøye før vi kan brøyte igjennom ned til Valldal, sier Grøvdal.

– Kan det være mulig bare å åpne opp for trafikk til Trollstigplatået og vente med resten ?

– Nei, jeg tror ikke det er gunstig med en «blindveg». Vi får vente på den tiden det tar og åpne på vanlig vis, sier Grøvdal som lover å si ifra i god tid når datoen er klar.