Møtet arrangeres på Rauma videregående skole den 24. april, av Aktiv Frivillig, i samarbeid med Eidsbygda Bygdekvinnelag, Isfjorden Helselag, Måndalen Bygdekvinnelag, Måndalen Vel og Vågstranda Kvinne- og Familielag.

– Vår hjertesak er skikkelig forpleining til sjuke og gamle. Vi mener det ikke er riktig å gå for kok og kjøl-prinsippet i kommunale kjøkken, forteller Håvard Vold i Aktiv Frivillig i Måndalen.

– Hovedargumentet har hele tida vært at det er økonomisk uforsvarlig å gjøre noe annet. Nå ser vi stadig flere gå i en annen retning, og at fullverdige kjøkken på mindre institusjoner er på veg tilbake. Med dette møtet ønsker vi å se på de bedriftsøkonomiske sidene ved ulike løsninger, sier han, og legger til at det ofte blir mye synsing og følelser når temaet kommer opp.

– Vi ønsker å flytte debatten fra følelser og synsing, til erfaringer og fakta. Gloppen, Volda og Voss gikk over til kok og server modellen for eldreomsorgen gjennom økonomiske argumenter, i tillegg til de rent faglige, sier han.

Foreleser

Gunnvor A. Sunde, som er kjøkkensjef på Gloppen Omsorgsheim vil holde foredrag på møtet. I 2017 gikk Gloppen Omsorgssenter til topps i Gylne Måltidsøyeblikk, en konkurranse som fremmer matglede og matlyst på institusjoner landet rundt arrangert av Landbruks- og matdepartementet, Forbrukerrådet og Pårørendeaksjonen.

Sunde vil redegjøre for sine observasjoner om økonomiske aspekter ved kok-kjøl, kok-server og hybride modeller for forpleining av eldre og sjuke i noen Vestlandskommuner hvor hun har deltatt ved utredninger, planlegging og konsekvensanalyser.

– Hun vil også belyse samspillet mellom forpleining, profylakse, medisinering og bemanningsbehov for en overordnet forståelse av institusjonskjøkkenets rolle og oppgaver, sier Vold.

Sunde og hennes medarbeidere er med i arbeidet med den nye Stortingsmeldingen «Leve hele livet».

– Det vil bli mulighet til spørsmål og svar så lenge tida rekker, sier Vold.

Voll omsorgssenter

Godkjenning av forprosjektet for nye Måndalen omsorgssenter skal behandles av formannskapet onsdag den 25. april, og Vold håper at politikerne skal snu når det gjelder kjøkken.

– Vi mener at det er viktig å få et fullverdig kjøkken inn på Voll og de andre mindre institusjonene, og det er nå vi har sjanse til å få det til, sier han.