Utvalg for plan og forvaltning vedtok mandag å utsette saken om hotelldrift på Raumasenteret:

«Saken utsettes og sendes tilbake til administrasjonen for å kvittere ut nye moment som har kommet inn i saken og gjøre vurdering av næringspolitiske strategier».

Renate Soleim (H) forteller at hun synes det er et godt tiltak.

– Jeg synes tiltaket er fantastisk flott, men dette må gjøres på riktig måte, sier hun.

Hun presiserer at dette ikke handler om en debatt mellom Øran og sentrum.

– Det er helt uvesentlig. Dette handler om at vi har et overordnet planverk, og om vi skal gi dispensasjon fra det.

Debatt

Flere i utvalget ga uttrykk for at det er en vanskelig sak, men det var også enighet om at de er positive til hotellet.

Diskusjonen gikk i hovedsak på om man skal gi dispensasjon, eller om man skal starte en omreguleringsprosess.

– Det er sånne initiativ som gjør det kjekt å være lokalpolitiker. All honnør til de, jeg gleder meg til å sjekke inn. Det er vanskelig å vite hva som er den enkleste løsningen for å få til dette. Hadde det vært bare opp til oss, tror jeg vi hadde gått for en dispensasjon. Men det virker som den smidigste måten er å gå for ei reguleringsendring slik at man ikke blir stoppet av overordnede myndigheter, sier Kristoffer Bakke (H).

Vil ikke utsette

Reidar Brude (Frp) var sterkt uenig i en utsettelse, og ønsket å gi dispensasjonen.

– Fordelene ved å gi dispensasjon mener jeg er vesentlig større enn ulempene: Det vil gi nye arbeidsplasser, styrke driftsgrunnlaget fra allerede eksiterende arbeidsplasser, gi økt kapasitet på overnattingsplasser, man får utnytte ubrukt areal, og man får økt skatteinngang fra Rauma kommune, sier han.

– Hvis overordnede myndigheter vil påklage, så får de gjøre det, mener han.

Han fikk støtte fra Gudrun Herje Langseth (Sp).

– Vi har ikke så mye å tape på å gi dispensasjon. Jeg tror ikke vi taper så mye tid, selv om overordnede myndigheter skulle klage, sier hun.

Sendt inn søknad

Eierne av Raumasenteret Eiendom AS har søkt om bruksendring av 3. etasje på senteret. De ønsker å lage et hotell med 19 rom på toppen. Rådmannen hadde innstilt på at dette ikke skulle gis, fordi administrasjonen vurderer at fordelene ikke er vesentlig større enn ulempene.

– Omregulering er nok det beste, men det er kanskje litt vel omfattende for dette tiltaket. Det er jo ikke snakk om noen utbygging, argumenterte Ole Kjell Talberg (Sp)

– Jeg har landet på at man står seg best på en reguleringsendring, sier David Grøvdal (Ap).

Merknader

Saken har vært ute på høring hos overordnede myndigheter.

Fylkeskommunen har rådet til at søknaden avslås. Dersom man skal gå videre med prosjektet råder de til at det blir løst gjennom en reguleringsprosess, ikke gjennom dispensasjon.

Statens vegvesen er enig, og peker på at utbedring av kryss og tilrettelegging for myke trafikanter bør skje først. De forteller at de vil vurdere å klage dersom det blir gitt en dispensasjon uten vilkår om utbedring av krysset ved E136.

Fylkesmannen påpeker at før kommunen eventuelt gir en dispensasjon må det dokumenteres at området fyller kravene til trygghet mot flom.

Det er disse innsigelsene utvalgsleder Renate Soleim håper å få kvittert ut før neste møte. Hun forteller at det har kommet ny informasjon helt fram til møtet.

– Min erfaring er at dersom man går imot de overordnede myndighetene, tar det gjerne lengre tid. Går man i dialog, så får vi det igjennom fortere. Nå får vi saken tilbake i neste møte, og at da er det meste forhåpentligvis kvittert ut, sier hun.