– For reiselivet i Rauma sin del, ønsker vi aktivitet spredt rundt i hele kommunen. Vi ønsker nyetableringer velkomne, også et hotell på Raumasenteret, begynner Hilde Gråberg Bakke, reiselivssjef i Rauma.

Hun sier saka som var oppe i utvalg for plan og forvaltning på mandag, – søknaden om dispensasjon fra kommunedelplan Åndalsnes for etablering av hotell på Raumasenteret, er ei særdeles viktig sak for reiselivet i Rauma. Hun poengterer at det er viktig for reiselivet at satsing skjer overalt i Rauma.

– Hvorfor er det viktig?

– Fordi sentrum har ikke plass eller rom for all nyetablering. Et hotell på Raumasenteret vil også få en særdels flott beliggenhet med fantastisk utsikt.

– Det høres ut som om du mener folk står i kø for å få etablert seg i sentrum. Er det slik?

–Nei, ikke sant? Hadde vi hatt to funksjonelle hotell i sentrum, så kan det hende hotellplanene på Raumasenteret hadde vært forut for sin tid. Du kan ikke nå si at det ligger to hotell i sentrum og bruke det som argument mot at det kan opprettes hotell på Øran, for to hotell i drift har vi ikke, svarer reiselivssjefen og sikter til Rauma hotel i gågata, som ikke har vært i drift på cirka fire år.

– Det finnes andre planer som er ganske sentrumsnære, skal de også forbys? spør reiselivssjefen.

– Er ikke det å dra det langt? Debatten om forholdet mellom sentrum og Øran har vært en pågående debatt over tid.

– Mellom handelsdrivende i både sentrum av Åndalsnes og på Raumasenteret, er diskusjonen om sentrum versus Øran lagt død. Vi har et godt samarbeid, både om arrangement og om handelen i Rauma. Det er et samarbeid vi har bruk for, svarer Gråberg Bakke.

– Rådmannen peker i sin innstilling i saka, på at de trafikale forholdene for gående ikke er tilfredsstillende. Hva tenker du om det?

– Det er betimelig å jobbe fram bedre kommunikasjon mellom sentrum og Raumasenteret. Det er mange som har jobbet for det de siste 20 til 25 åra. Og om det brukes som argument, så spør jeg meg; hva da med alle skoleungene som ferdes der?

– Er det realistisk at det blir bedring for mjuke trafikanter på den strekninga?

– Ja, absolutt! Statens vegvesen sitt sikkerhetsutvalg har vært på befaring. Planene om å henge ei gangbru på utsida av brua er kommet ganske langt. Det er også sett på ei løsning med rundkjøring nede i krysset ved Circle K. Det er mange som har jobbet mye med dette, uten at man har kommet i mål til nå.

– Hvor stort er behovet for flere hotellsenger?

– Vi i Romsdal reiseliv og handel har skrevet en uttalelse, som ligger ved søknaden, som går på nettopp det at vi har behov for flere varme senger i Rauma. Og med varme senger mener jeg oppredde senger der det også tilbys servering.

– Hvor stort er det behovet?

– Det er vanskelig å si hvor stor behovet er. Jo flere som kommer på de ulike prosjektene våre, jo flere senger trenger vi. Alle trodde hotellene i Molde måtte stenge da Seilet ble åpnet. Slik gikk det ikke, og Molde har i stedet blitt en meget interessant konferanseby. Til Rauma kommer det folk som liker aktivitet, da er det synd at de må reise til Molde for å overnatte.

– Vi har 1.500 senger som kan leies i Rauma. Alt fra de minste campinghyttene til private senger, som er medlem hos oss. Og så er det mange andre i tillegg. Besøket i skuldersesongen er økende og vi er en profilert vinterdestinasjon. Det er ikke alle dager det er fullt, men jo bedre tilbud vi har her, jo flere vil komme, avslutter hun.

Reiselivssjefen har i denne saka uttalt seg før det ble klart at planutvalget utsetter saka.