Eierne av Raumasenteret Eiendom AS har søkt om bruksendring av 3. etasje på senteret. De ønsker å lage et hotell med 19 rom på toppen.

Mandag skal Utvalg for plan og forvaltning skal behandle søknaden mandag. For at Raumasenteret skal få hotell, må det gis en dispensasjon fra kommunedelplanen - for den sier at det skal være kjøpesenter på eiendommen. Men rådmannen innstiller på at dette ikke skal gis:

"Fordelene ved å gi en dispensasjon vurderes ikke som vesentlig større enn ulempene, og det gis avslag på søknad om dispensasjon fra kommunedelplan for Åndalsnes foretablering av hotell på Raumasenteret på Øran"

- All satsning Rauma kommune har gjort de siste årene bygger opp under å skape et sterkt sentrum av Åndalsnes. Dette fordi en ser at et sterkt sentrum er navet i en bygdekommunesom Rauma er. Med den destinasjonssatsningen en nå legger opp til også fremover, vil det være helt avgjørende at sentrum fremstår som godt og innbydende. Et hotell vil være et aktivitetsskapende element, og rådmannen mener derfor at en må sikre at en ikke etablerer konkurrerende områder utenfor sentrumskjernen som undergraver den store satsningen som har blitt gjort de siste årene, konkluderer rådmannen i saksutredningen.

Hun trekker også fram at det er dårlig tilrettelagt for gående mellom sentrum og Øran

- Dette igjen vil medføre økt trafikk fra området i forhold til dagens situasjon. Samlet sett vil en dispensasjon være negativ i forhold til dagens situasjon. Planer om et hotell på Øran bør derfor løses gjennom en reguleringsprosess, og ikke ved en dispensasjon.

Fylkeskommunen og Statens vegvesen råder til nei

Saken har vært ute på høring hos overordnede myndigheter. Fylkeskommunen råder til å si nei:

"Vi frårår dispensasjon slik som omsøkt. Dersom det likevel er aktuelt å gå vidare medprosjektet, rår vi sterkt til at dette skjer gjennom reguleringsprosess."

Og Statens vegvesen er enige:

"Statens vegvesen slutter seg i all hovedsak til fylkeskommunen sin uttale til saken. Vi fraråder således kommunen å gi dispensasjon som omsøkt og rår til at området reguleres, med rekkefølgekrav om utbedring av kryss og eventuelt tilretteleggingfor mjuke trafikanter inn til sentrum, før bruksendring som omsøkt tillates.Om kommunen likevel finner å kunne gi dispensasjon vil vi vurdere å påklage en slik dispensasjon dersom det ikke stilles vilkår om utbedring av krysset ved E136."

Fylkesmannen påpeker at før kommunen eventuelt gir en dispensasjon må det dokumenteres at området fyller kravene til trygghet mot flom, og eventuelt at det blir gjennomført avbøtende tiltak.

- Vil føre til større polarisering

Rådmannen mener at en dispensasjon vil bidra til større polarisering mellom Øran og sentrum.

- Det er er i dag to hoteller i sentrum av Åndalsnes, men bare ett av disse er i drift. En etablering av hotell på Øran vil ha positiv virkning for næringslivet på Øran, men vil ikke kunne gi tilsvarende effekt for Åndalsnes som en samlokalisering av hotell i sentrum av Åndalsnes vil kunne gi.

Hele saksutredningen kan du lese her.